Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/9816
Title: Measures to reduce food loss and waste in Ukraine
Other Titles: Заходи щодо скорочення втрат продовольства та харчових відходів в Україні
Authors: Котикова, Олена Іванівна
Kotykova, Olena
Бабич, Микола Миколайович
Babych, Mykola
Олійник, Тетяна Георгіївна
Oleynik, Tatyana
Keywords: food loss
food waste
food chain
втрати продовольства
харчові відходи
харчовий ланцюг
Issue Date: 2020
Citation: Котикова О., Бабич М., Олійник Т. Заходи щодо скорочення втрат продовольства та харчових відходів в Україні // Agricultural and Resource Economics. 2020. Vol. 6, No. 4.
Abstract: Метою дослідження є узагальнення причин втрат продовольства та харчових відходів, обґрунтування підходів для зменшення втрат продовольства та харчових відходів, у першу чергу для малих і середніх суб’єктів господарювання (господарств населення та дрібних фермерів), на кожному з етапів у харчовому ланцюзі та заходів у сфері політики, які сприятимуть їх реалізації. Методологія / методика / підхід. Основою дослідження є теоретичні положення та практичні рекомендації формування системи продовольчого забезпечення, наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених щодо проблем втрат продовольства та харчових відходів. Методологічну основу дослідження становили такі методи: абстрагування та узагальнення – при формуванні висновків і рекомендацій; загально-логічний та історичний – під час вивчення доробку вітчизняних та іноземних науковців щодо скорочення втрат продовольства; логічний метод – при встановленні причин та обґрунтуванні заходів щодо запобігання втрат продовольства та харчових відходів; прямого аналізу та синтезу – при розробці пропозицій щодо необхідних ініціатив вирішення проблеми втрати продовольства та харчових відходів на кожному з етапів у харчовому ланцюзі. Результати. Узагальнено причини та заходи щодо скорочення втрат продовольства та харчових відходів; розроблено пропозиції (їх зміст та особливості щодо реалізації окремих підходів) стосовно необхідних ініціатив вирішення проблеми втрати продовольства та харчових відходів на кожному з етапів у харчовому ланцюзі; запропоновано рекомендації, які можуть прискорити реалізацію заходів, направлених на скорочення втрат продовольства та харчових відходів. Оригінальність / наукова новизна. За результатами дослідження дістали подальшого розвитку: систематизація причин втрат продовольства та харчових відходів і відповідних заходів щодо їх запобігання; рекомендації щодо скорочення втрат продовольства та харчових відходів на кожному з етапів у харчовому ланцюзі; заходи у сфері політики щодо скорочення втрат продовольства та харчових відходів. Практична цінність / значущість. Результати дослідження спрямовані на забезпечення стійкої продовольчої системи України в умовах глобалізації. Висновки та пропозиції дослідження можуть бути використані на рівні загальнодержавного, регіонального, місцевого та галузевого планування й застосування підходів щодо забезпечення продовольчої безпеки.
The aim of the study is to summarize the causes of food loss and food waste, substantiate approaches to reduce food losses and food waste, especially for small and medium farms (households and small farmers), at each stage of the food chain and policy measures. Methodology / approach. The research is based on theoretical provisions and practical recommendations for the formation of the food supply system, scientific works of domestic and foreign scientists on the problems of food loss and waste. The methodological basis of the study were the following methods: abstraction and generalization in the formation of conclusions and recommendations; general logical and historical during the study of the achievements of domestic and foreign scientists to reduce food losses; logical method for establishing the causes and justification of measures to prevent food loss and waste; direct analysis and synthesis in the development of proposals for the necessary initiatives to address the food loss and waste at each stage of the food chain. Results. The reasons and measures to reduce food loss and waste were generalized; proposals (their content and features for the implementation of individual approaches) on the necessary initiatives to address the challenge of food loss and waste at each stage in the food chain were developed; recommendations that can accelerate the implementation of measures to reduce food loss and waste were offered. Originality / scientific novelty. According to the results of the study the following was further developed: systematization of the causes of food loss and waste and appropriate measures to prevent them; recommendations for reducing food losses and food waste at each stage of the food chain; policy measures to reduce food and food loss and waste. Practical value / implications. The results of the study are aimed at ensuring a sustainable food system of Ukraine in the context of globalization. The findings and suggestions of the study can be used at the level of national, regional, local and sectoral planning and the use of approaches to food security.
URI: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/9816
Appears in Collections:Публікації науково-педагогічних працівників МНАУ у БД Scopus
Публікації науково-педагогічних працівників МНАУ у БД Web of Science
Статті (Факультет менеджменту)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
369-ArticleText-764-1-10-20201220.pdf1,04 MBAdobe PDFView/Open
105922.pdf352 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.