Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/9945
Назва: Застосування фінансових технологій у банківській системі України
Інші назви: Application of financial technologies in the banking system of Ukraine
Автори: Лункіна, Тетяна Іванівна
Бурковська, Алла Валентинівна
Lunkina, Tetyana
Burkovs'ka, Alla
Гуліч, К. О.
Gulich, K.
Ключові слова: фінансові технології
банківська система
пандемія
стартап
банківські установи
фінансова інклюзивність
financial technologies
banking system
pandemic
startups
banking institutions
financial inclusion
Дата публікації: 2021
Бібліографічний опис: Лункіна Т. І., Бурковська А. В., Гуліч К. О. Застосування фінансових технологій у банківській системі України // Вісник аграрної науки Причорномор'я. Вип. 2 (110). С. 27-35.
Короткий огляд (реферат): У статті досліджено сутність фінансових технологій та їх роль у розвитку фінансової сфери України. Висвітлено питання виникнення фінансових технологій. В Україні, як і в інших країнах світу, діє практика підпорядкування фінтех-компаній загальним законам та нормативам, які регулюють діяльність на ринку фінансових послуг, оскільки більшість фінтех-рішень направлені на надання платіжних послуг та грошових переказів. Варто зазначити, що протягом останніх років відбувається покращення правового та регуляторного середовища щодо підтримки фінтех та інших стратапів. Серед важливих змін, що відбулися в українському законодавстві: дозвіл на підписання рахунків та угод електронним підписом; інтенсивне використання документів англійською мовою; спрощена система оподаткування для ІТ компаній (5% на рік); поступове зняття обмежень на репатріацію дивідендів; поступове прийняття директив Європейського Союзу (PSD2); запровадження ідентифікації та довірчих послуг для електронних операцій на внутрішньому ринку України. Бажання споживачів експериментувати з цифровими послугами стали причинами виникнення та зростання нових фінтех-компаній. Так, в Україні даний напрям активно розвивається, на ринку фінансових послуг функціонують понад 100 компаній. Розглянуто, яким чином та за допомогою яких саме фінансових технологій здійснюється робота банківських установ у період пандемії COVID-19. Для визначення сильних і слабких сторін, можливостей і загроз проведено SWOT-аналіз застосування онлайн-технологій банківськими установами України під час пандемії COVID-19. З’ясовано, що відбулося збільшення попиту серед населення фінтех-технологій, особливо в період пандемії COVID-19, адже через поширення карантинних заходів майже всі установи припинили свою діяльність і в результаті відбулося зниження рівня рентабельності. Для виходу з такої складної ситуації почали створюватися та застосовуватися мобільні додатки, які значно полегшили користування послугами банківських установ у період пандемії. Але фінансовим компаніям варто зосередити свою увагу на те, щоб користування новими фінансовими технологіями було зручним, якісним, доступним, зрозумілим та безпечним для кожного споживача фінансових послуг.
This article examines the essence of financial technologies and their role in the development of the financial sphere of Ukraine. The issues of emergence of financial technologies are highlighted. It was considered how and with the help of which financial technologies the work of banking institutions is carried out during the COVID-19 pandemic. To determine the strengths and weaknesses, opportunities and threats, a SWOT analysis of the use of online technologies by Ukrainian banking institutions during the COVID-19 pandemic was carried out. It was found that there was an increase in demand among the population of fintech technologies, especially during the COVID-19 pandemic.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/9945
Розташовується у зібраннях:Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2021. - Вип. 2 (110)
Статті (Обліково-фінансовий факультет)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
n110v2r2021lunkina.pdf375,54 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.