Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/11496
Title: Дослідження зв’язку між кінетикою окиснення та погіршенням сенсорних характеристик рослинних олій
Other Titles: Investigation of the relationship between oxidation kinetics and deterioration of sensory characteristics of vegetable oils
Authors: Демидова, А. О.
Demydova, A.
Keywords: окиснення
згіркнення
рослинні олії
анізидинове число
альдегіди
пероксидне число
гідропероксиди
oxidation
rancidity
vegetable oils
anisidine number
aldehydes
peroxide number
hydroperoxides
Issue Date: 2021
Publisher: Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»
Citation: Демидова А. О. Дослідження зв’язку між кінетикою окиснення та погіршенням сенсорних характеристик рослинних олій // Вісник аграрної науки Причорномор'я. 2021. Вип. 4 (112). С. 89-99. DOI: 10.31521/2313-092X/2021-4(112)-9.
Abstract: У статті досліджено можливість передбачення появи відчуття згіркнення за основними показниками окисненості олій – пероксидними та анізидиновими числами. Під час окиснення при 28°С та доступі кисню олії накопичували суттєві кількості гідропероксидів (до 160-180 ммоль1/2О/кг), однак не з’являлось відчуття згіркнення. Доведено, що по кінетиці окиснення олій за даними анізідинових чисел можливо передбачення моменту погіршення органолептичних показників олій.
-
The article investigates the possibility of predicting the appearance of a feeling of rancidity by the main indicators of oil oxidation - peroxide and anisidine numbers. As a result of oxidation at 28 ° C and the access of air oxygen, significant amounts of hydroperoxides (up to 160-180 mmol 1/2O/kg) accumulated, but the feeling of rancidity did not appear. It is proved that according to the kinetics of oils oxidation according to the data of anisidine numbers, it is possible to predict the moment of deterioration of the organoleptic characteristics of oils.
URI: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/11496
Appears in Collections:Вісник аграрної науки Причорномор'я. 2021. Вип. 4 (112)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
112-89-99.pdf1,97 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.