Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1476
Title: Жирнокислотний склад м’язової тканини свиней при згодовуванні ферментних препаратів
Жирнокислотный состав мышечной ткани свиней при скармливании ферментных препаратов.
Fatty acid composition of muscle tissue of pigs fed with enzyme preparations.
Authors: Гуцол, А.В.
Hutsol, A.
Keywords: ферментні препарати
свині
згодовування
жирні кислоти
ферментные препараты
свиньи
скармливание
жирные кислоты
enzymes
pigs
feeding
fatty acids
Issue Date: 2013
Publisher: Миколаївський національний аграрний університет
Citation: ферментних препаратів / А.В. Гуцол // Вісник аграрної науки Причорномор’я. – 2013. – Вип. 4 (76), Т. 2, Ч. 2. – С. 51-56.
Abstract: Показано, що згодовування молодняку свиней ферментних препаратів мацеробациліну, мацерази, мультиензимних композицій МЕК-1, МЕК-5, міновіту та мінази по-різному впливає на жирнокислотний склад м’язової тканини. Із 15 жирних кислот пріоритетне збільшення вмісту спостерігається у пальмітинової та пальміто-олеїнової, а зменшення – у стеаринової і олеїнової жирних кислот.
Показано, что скармливание молодняка свиней ферментных препаратов мацеробацилина, мацеразы, мультиэнзимных композиций МЭК-1, МЭК-5, миновита и миназы по-разному влияет на жирнокислотный состав мышечной ткани. Из 15 жирных кислот приоритетное увеличение содержания наблюдается в пальмитиновой и пальмито-олеиновой, а уменьшение – в стеариновой и олеиновой жирных кислот.
It is shown that feeding young pigs with enzymes macerobacellin, Matseraza, multienzyme compositions MEK-1, MEK-5, and minovitu minazy differently affecting fatty acid composition of muscle tissue. The 15 of prefered amino acids showed an increase in palmitic and oleic-palmito, and a decrease in stearic and oleic fatty acids.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/1476
Appears in Collections:Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2013. - Вип. 4 (76). - Т. 2. - Ч. 2.

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
n76v4r2013t2c2gutsol.pdf382,33 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.