Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/20407
Назва: Ефективність рідкої відгодівлі гібридних свиней, дорощених за однофазного та двофазного способів
Інші назви: Effectiveness of numuid fattening of hybrid pgs grown in non-face and two-face method
Автори: Меженський, Г. В.
Шпетний, М. Б.
Калиниченко, Галина Іванівна
Kalinichenko, Galina
Онищенко, Людмила Володимирівна
Onishenko, Ludmila
Вербельчук, Т. В.
Вербельчук, С. П.
Кобернюк, В. В.
Ключові слова: поросята
дорощування
свині
відгодівля
спосіб годівлі
прирости
конверсія корму
собівартість
дохід
рентабельність
piglets
rearing
pigs
fattening
method of feeding
gains
feed conversion
cost
income
profitability
Дата публікації: 2024
Бібліографічний опис: Ефективність рідкої відгодівлі гібридних свиней, дорощених за однофазного та двофазного способів / Г. В. Меженський та ін. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. 2024. № 2. С. 36–51. DOI: https://doi.org/10.33245/2310-9289-2024-190-2-36-51.
Короткий огляд (реферат): Метою досліджень було вивчення відгодівельної продуктивності свиней, вирощених за двофазного їх дорощування за різної тривалості фаз цього періоду виробничого циклу в умовах індустріального комплексу за рідкої їх годівлі. Встановлено, що інтенсивність росту свиней на відгодівлі залежала від фазності дорощування та тривалості її другої фази, під час якої використовували рідку систему годівлі. Свині за двофазного їх дорощування перевершували аналогів за однофазного способу за середньодобовими та абсолютними приростами на 1,3-8,7 %, відносними приростами на – 0,45-1,01 %, мали кращу на 0,14-0,21 % збереженість тварин під час відгодівлі і вищу на 1,7-9,4 % їх живу масу після завершення відгодівлі. Також вони мали коротший на 1,2-6,4 % вік досягнення маси 120 кг та на 5,1-22,8 % індекс відгодівельних якостей. За середньодобовим споживанням корму на відгодівлі, кількістю спожитого корму за період та його вартістю в розрахунку на одну тварину чіткої закономірності між тваринами контрольної та дослідних груп не встановлено. Витрати корму на 1 кг приросту та кормова його собівартість були на 2,4-4,4 % вищими у тварин, які весь час дорощування споживали сухі корми. Доведено, що свині за використання двофазного способу їх дорощування та рідкої годівлі під час другої фази дорощування мали вищу на 3,4-12,2 % собівартість при постановленні на відгодівлю, і як результат – за майже рівної собівартості відгодівлі вищу на 2,31-7,7 собівартість однієї голови після завершення дорощування. Водночас завдяки більшій живій масі після завершення відгодівлі вони мали вищу на 1,7–9,4 % реалізаційну ціну однієї тварини, вищі на 0,6-12,5 % доходи від вирощування та відгодівлі однієї тварини та кращу на 2,2-2,5 % рентабельність цього процесу. Встановлено, що на відгодівлі найкращі результати мали свині, у яких друга фаза дорощування за рідкої їх годівлі, тривала більшість цього періоду. За такого способу дорощування та годівлі вони переважали тварин інших груп, у яких була більш тривала фаза дорощування із застосуванням сухого способу годівлі – за реалізаційною ціною однієї голови на 5,0-9,4 %, доходами від реалізації однієї голови на 5,6-12,5 % та рентабельністю вирощування і відгодівлі однієї свині на 0,3-3,4 %. Водночас вони мали вищу 4,7–5,9 собівартість відгодівлі однієї голови, на 4,8–5,1 % собівартість цієї голови після завершення відгодівлі порівняно з тваринами інших груп.
-
The purpose of the research was to study the fattening productivity of pigs grown under two-phase rearing, with different durations of the phases of this period of the production cycle in the conditions of an industrial complex under liquid feeding. It was established that the intensity of growth of fattening pigs depended on the phase of growth and the duration of its second phase during which a liquid feeding system was used. Pigs with two-phase rearing outperformed their counterparts with a single-phase method in average daily and absolute growth by 1.3–8.7%, relative growth by –0.45–1.01%, were better by –0.14– 0.21 % preservation of animals during fattening and higher by 1.7–9.4% of their live weight at the end of fattening. Also, they had a 1.2–6.4% shorter age of reaching a weight of 120 kg and a 5.1–22.8% shorter fattening quality index. According to the average daily feed consumption at fattening, the amount of feed consumed per period and its value per animal, no clear regularity was established between the animals of the control and experimental groups. Feed costs per 1 kg of growth and its feed cost were 2.4–4.4% higher in animals that consumed dry feed throughout the growing period. It has been proven that pigs with the use of a two-phase method of rearing and liquid feeding during the second phase of rearing had a 3.4–12.2% higher cost of production when put on fattening, and as a result, with an almost equal cost of fattening, it was higher by 2.31 -7.7 cost per head upon completion of breeding. At the same time, due to the higher live weight at the end of fattening, they had a 1.7–9.4% higher selling price per animal, a 0.6– 12.5% higher income from growing and fattening a single animal, and a 2.2–2.5% better profitability of this process. It was established that the best results in fattening were achieved by pigs in which the second phase of rearing under liquid feeding lasted more than half of this period. With this method of rearing and feeding, they outnumbered animals of other groups that had a longer phase of rearing with the use of a dry method of feeding – according to the sales price of one head by 5.0–9.4%, income from the sale of one head by 5.6–12.5% and the profitability of raising and fattening one pig by 0.3–3.4%. At the same time, they had a higher 4.7–5.9 cost of fattening one head, by 4.8–5.1% of the cost of this head at the end of fattening compared to animals of other groups.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/20407
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет ТВППТСБ)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
mezhenskyi_2_2024.pdf2,68 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.