Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/21102
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorТерещенко, Анна-
dc.contributor.authorTereshchenko, Anna-
dc.contributor.authorТарабріна, Альона-Марія-
dc.contributor.authorTarabrina, Alona-Mariia-
dc.date.accessioned2025-04-21T10:37:51Z-
dc.date.available2025-04-21T10:37:51Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationTereshchenko, A., & Tarabrina, A.-M. (2025). Performance of grain and leguminous crops under resource saving cultivation technology in the Southern Steppe of Ukraine. Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science, 29(1), 72-83. https://doi.org/10.56407/bs.agrarian/1.2025.72uk_UA
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/21102-
dc.description.abstractМетою дослідження було вивчення впливу класичної технології вирощування та технології notill на продуктивність сільськогосподарських культур, зокрема на ефективність використання водних та поживних ресурсів, а також оцінка впливу на стійкість рослин до екстремальних погодних умов. У статті було наведено результати впливу технології no-till на врожайність кукурудзи та сої в умовах Південного Степу України, зокрема порівняння ефективності з традиційним методом обробітку ґрунту. Дослідження включало аналіз таких агрономічних показників, як врожайність, висота рослин, густота стояння, ступінь виживання та інші фізіологічні характеристики культур. Для оцінки впливу технології no-till було використано два сорти сої (Беттіна та Фортеця) та два гібриди кукурудзи (ДКС 4795 та ДКС 3730), а також порівняння результатів за три роки дослідження 2022-2024 рр. В результаті дослідження було виявлено, що застосування технології no-till сприяло підвищенню врожайності як кукурудзи, так і сої. Для кукурудзи приріст врожайності на ділянках за no-till становив 13,9-15,1 %, а для сої – 15,2-17,5 % порівняно з традиційною технологією вирощування. Ці результати свідчать, що застосування мінімального обробітку ґрунту сприяло збереження вологи, покращило структуру та знизило ризик ерозії, що сприяло кращому росту рослин і підвищенню здатності протистояти стресовим погодним умовам, таким як посуха. Аналіз результатів показав, що на ділянках за no-till висота рослин кукурудзи та сої була більшою, ніж на контрольних ділянках з класичною технологією. Однак це свідчить про довгострокові переваги no-till у збереженні екологічної стійкості ґрунтів та підвищенні продуктивності. Встановлено, що технологія no-till є ефективним методом для підвищення врожайності та збереження родючості ґрунтів, що має важливе значення для сталого розвитку сільськогосподарського виробництва в південних регіонах Україниuk_UA
dc.description.abstractМетою дослідження було вивчення впливу класичної технології вирощування та технології notill на продуктивність сільськогосподарських культур, зокрема на ефективність використання водних та поживних ресурсів, а також оцінка впливу на стійкість рослин до екстремальних погодних умов. У статті було наведено результати впливу технології no-till на врожайність кукурудзи та сої в умовах Південного Степу України, зокрема порівняння ефективності з традиційним методом обробітку ґрунту. Дослідження включало аналіз таких агрономічних показників, як врожайність, висота рослин, густота стояння, ступінь виживання та інші фізіологічні характеристики культур. Для оцінки впливу технології no-till було використано два сорти сої (Беттіна та Фортеця) та два гібриди кукурудзи (ДКС 4795 та ДКС 3730), а також порівняння результатів за три роки дослідження 2022-2024 рр. В результаті дослідження було виявлено, що застосування технології no-till сприяло підвищенню врожайності як кукурудзи, так і сої. Для кукурудзи приріст врожайності на ділянках за no-till становив 13,9-15,1 %, а для сої – 15,2-17,5 % порівняно з традиційною технологією вирощування. Ці результати свідчать, що застосування мінімального обробітку ґрунту сприяло збереження вологи, покращило структуру та знизило ризик ерозії, що сприяло кращому росту рослин і підвищенню здатності протистояти стресовим погодним умовам, таким як посуха. Аналіз результатів показав, що на ділянках за no-till висота рослин кукурудзи та сої була більшою, ніж на контрольних ділянках з класичною технологією. Однак це свідчить про довгострокові переваги no-till у збереженні екологічної стійкості ґрунтів та підвищенні продуктивності. Встановлено, що технологія no-till є ефективним методом для підвищення врожайності та збереження родючості ґрунтів, що має важливе значення для сталого розвитку сільськогосподарського виробництва в південних регіонах України-
dc.language.isoenuk_UA
dc.subjectsoyauk_UA
dc.subjectcornuk_UA
dc.subjectno-till technologyuk_UA
dc.subjectplant heightuk_UA
dc.subjectplant densityuk_UA
dc.subjectsurvivaluk_UA
dc.subjectyielduk_UA
dc.subjectсояuk_UA
dc.subjectкукурудзаuk_UA
dc.subjectтехнологія no-tilluk_UA
dc.subjectвисота рослинuk_UA
dc.subjectгустота стоянняuk_UA
dc.subjectвиживаністьuk_UA
dc.subjectурожайністьuk_UA
dc.titlePerformance of grain and leguminous crops under resource saving cultivation technology in the Southern Steppe of Ukraineuk_UA
dc.title.alternativeПродуктивність зернових та зернобобових культур за ресурсозберігаючої технології вирощування в умовах Південного Степу Україниuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science. 2025. Vol. 29, № 1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science, Vol 29, No 1, 2025-72-83.pdf1,19 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.