Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/21551
Назва: Перспективи післявоєнного відновлення готельно-ресторанної галузі в Україні
Інші назви: Prospects of post-war reconstruction of the hotel and restaurant industry in Ukraine
Автори: Банєва, Ірина Олексіївна
Baneva, Irina
Величко, Олена В’ячеславівна
Velychko, Olena
Ключові слова: готельно-ресторанний бізнес
підприємницька діяльність
індустрія гостинності
війна
hotel and restaurant business
entrepreneurial activity
hospitality industry
war
Дата публікації: 2022
Бібліографічний опис: Банєва І.О., Величко О.В. Перспективи післявоєнного відновлення готельно-ресторанної галузі в Україні. Інфраструктура ринку. 2022. № 67. С. 46-50.
Короткий огляд (реферат): У статті розкрито основні тенденції, проблеми розвитку та наведено перспективи поствоєнного відновлення готельно-ресторанного бізнесу України в умовах війни. Виокремлено заходи, які потрібно врахувати у плані дій поствоєнного відновлення готельно-ресторанної галузі України, зокрема: це підтримка держави та міжнародних організацій через розроблення та реалізацію різноманітних програм та проєктів; впровадження інновацій (зокрема виробництво спеціальної робототехніки); усунення перебоїв у ланцюгах поставок; орієнтація на здоровий спосіб життя; орієнтація на надання бюджетних послуг. Встановлено, що у розробці плану поствоєнного відновлення готельно-ресторанної галузі також варто врахувати основі аспекти, які впроваджувались іншими країнами, що теж зазнали втрат через бойові дії, зокрема війну, чи кризові ситуації, і у недалекій перспективі досягли ефективного розвитку готельно-ресторанного бізнесу.
-
The article reveals the main trends, development problems, and provides prospects for the post-war recovery of the hotel and restaurant business of Ukraine in wartime conditions. It was determined that many hotel and restaurant enterprises found themselves in active combat zones and were forced to evacuate to safer regions, and today they suffer from logistical problems and a lack of raw materials. It was found that today the crisis of the hotel and restaurant business, connected with the war, forces the hospitality industry to leave the comfort zone and look for innovative ways of development and operations. It was established that as of June 2022, the restaurant business of Ukraine operates at 65-70% of the pre-war turnover. It was determined that relocation in the field of catering is theoretically possible, but this practice is rather an exception. Restaurants are tied to their original locations by food supply systems, logistics and repeat customers. The measures that need to be taken into account in the action plan for the post-war recovery of the hotel and restaurant industry of Ukraine are highlighted, in particular: this is the support of the state and international organizations through the development and implementation of various programs and projects; introduction of innovations (in particular, production of special robotics); elimination of disruptions in supply chains; orientation to a healthy lifestyle; orientation to the provision of budgetary services. It has been established that in the development of a plan for the post-war recovery of the hotel and restaurant industry, it is also necessary to take into account aspects that were implemented by other countries that also suffered losses due to hostilities, in particular war, or crisis situations, and in the near term achieved effective development of the hotel and restaurant business. It has been proven that the post-war recovery of the hotel and restaurant business should be one of the points of Ukraine's recovery plan, because this type of business has been particularly affected and needs an immediate response to problems disrupting its development and functioning.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/21551
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет менеджменту)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
10.pdf162,6 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.