Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/22407
Title: Ветеринарно-санітарна оцінка яловичих туш при уражені цистицеркозом
Veterinary and sanitary evaluation of beef carcasses affected with cysticercosis
Authors: Хімич, М. С.
Khimich, M.
Бродовський, В'ячеслав Анатолійович
Brodovskiy, Viacheslav
Keywords: харчова продукція
яловичі туші
м'ясо
яловичина
цистицеркоз
якість
контамінація
мікрофлора
токсичність
food products
beef carcasses
meat
beef
cysticercosis
quality
contamination
microflora toxicity
Issue Date: 2015
Citation: Хімич М. С., Бродовський В. А. Ветеринарно-санітарна оцінка яловичих туш при уражені цистицеркозом. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. 2015. Т. 17, № 3. С. 426-430.
Abstract: Цистицеркоз великої рогатої худоби захворювання, яке є фактором небезпеки для споживачів яловичини у всьому світі. Відповідно чинних «Правил передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та м’ясних продуктів» цистицерків виявляють шляхом розрізу, так названих, «традиційних» місць - м’язів голови (масетери), грудних, лопатко-ліктьових, поперекових м’язів, м’язів тазових кінцівок, серця та язика. Але численними дослідженнями виявлено цистицерків і в «нетрадиційних» місцях – легенях, печінці та 20 окремих м’язах, що свідчить про значно більшу кількість цистицерків в ураженій туші. Цей факт необхідно враховувати при ветеринарно-санітарній оцінці яловичих туш. Аналіз статистичних даних свідчить, що ураженість цистицеркозом яловичих туш, що надходять на реалізацію, в умовах півдня України не перевищує 0,024–0,017%. З них 0,010–0,014% туш направляють на утилізацію. Дослідженнями встановлено, що ураження великої рогатої худоби цистицеркозом сприяє контамінації органів і тканин МАФАнМ, БГКП і сальмонелами, та сприяє їх токсичночті. Виходячи з отриманих, в результаті досліджень, даних, ми рекомендуємо при виявлені цистіцерків, під час післязабійної ветеринарно-санітарної експертизи яловичих туш, що надходять в реалізацію в умовах півдня України, не залежно від ступені ураження туш, направляти їх на утилізацію.
Cysticercosis of cattle disease, which is a factor of danger to consumers of beef in the world. Under the current «Rules ante mortem inspection of animals and veterinary-sanitary examination of meat and meat products» tsistitserka detected by the cut, so called «traditional» places - the muscles of the head (masetery), chest, shoulder, elbow, lumbar muscles, muscles of the pelvic limbs, heart and tongue. But numerous studies tsistitserka found in «nontraditional» places – lungs, liver and 20 individual muscles, indicating a much more tsistitserka in the affected carcasses. This fact should be considered when veterinary and sanitary evaluation of beef carcasses. Analysis of statistical data shows that the prevalence of cysticercosis beef carcasses that come to the realization, in the south of Ukraine does not exceed 0,024–0,017%. Of these, 0,010-0,014% of carcasses sent for recycling. Research has established that destruction of bovine cysticercosis promotes organ and tissue contamination MAFAnM, BGKP and salmonella, and promotes their toksychnochti. Based on the obtained as a result of research data, we recommend at tsystitserkiv found during mortem veterinary-sanitary examination of carcasses beef coming into realization in the south of Ukraine, regardless of the degree of destruction of carcasses, send them for recycling.
URI: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/22407
Appears in Collections:Статті (Факультет ТВППТСБ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ветеринарно-санiтарна_оцiнка_яловичих_туш.pdf330,51 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.