Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/22407
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Хімич, М. С. | - |
dc.contributor.author | Khimich, M. | - |
dc.contributor.author | Бродовський, В'ячеслав Анатолійович | - |
dc.contributor.author | Brodovskiy, Viacheslav | - |
dc.date.accessioned | 2025-10-07T11:55:07Z | - |
dc.date.available | 2025-10-07T11:55:07Z | - |
dc.date.issued | 2015 | - |
dc.identifier.citation | Хімич М. С., Бродовський В. А. Ветеринарно-санітарна оцінка яловичих туш при уражені цистицеркозом. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. 2015. Т. 17, № 3. С. 426-430. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/22407 | - |
dc.description.abstract | Цистицеркоз великої рогатої худоби захворювання, яке є фактором небезпеки для споживачів яловичини у всьому світі. Відповідно чинних «Правил передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та м’ясних продуктів» цистицерків виявляють шляхом розрізу, так названих, «традиційних» місць - м’язів голови (масетери), грудних, лопатко-ліктьових, поперекових м’язів, м’язів тазових кінцівок, серця та язика. Але численними дослідженнями виявлено цистицерків і в «нетрадиційних» місцях – легенях, печінці та 20 окремих м’язах, що свідчить про значно більшу кількість цистицерків в ураженій туші. Цей факт необхідно враховувати при ветеринарно-санітарній оцінці яловичих туш. Аналіз статистичних даних свідчить, що ураженість цистицеркозом яловичих туш, що надходять на реалізацію, в умовах півдня України не перевищує 0,024–0,017%. З них 0,010–0,014% туш направляють на утилізацію. Дослідженнями встановлено, що ураження великої рогатої худоби цистицеркозом сприяє контамінації органів і тканин МАФАнМ, БГКП і сальмонелами, та сприяє їх токсичночті. Виходячи з отриманих, в результаті досліджень, даних, ми рекомендуємо при виявлені цистіцерків, під час післязабійної ветеринарно-санітарної експертизи яловичих туш, що надходять в реалізацію в умовах півдня України, не залежно від ступені ураження туш, направляти їх на утилізацію. | uk_UA |
dc.description.abstract | Cysticercosis of cattle disease, which is a factor of danger to consumers of beef in the world. Under the current «Rules ante mortem inspection of animals and veterinary-sanitary examination of meat and meat products» tsistitserka detected by the cut, so called «traditional» places - the muscles of the head (masetery), chest, shoulder, elbow, lumbar muscles, muscles of the pelvic limbs, heart and tongue. But numerous studies tsistitserka found in «nontraditional» places – lungs, liver and 20 individual muscles, indicating a much more tsistitserka in the affected carcasses. This fact should be considered when veterinary and sanitary evaluation of beef carcasses. Analysis of statistical data shows that the prevalence of cysticercosis beef carcasses that come to the realization, in the south of Ukraine does not exceed 0,024–0,017%. Of these, 0,010-0,014% of carcasses sent for recycling. Research has established that destruction of bovine cysticercosis promotes organ and tissue contamination MAFAnM, BGKP and salmonella, and promotes their toksychnochti. Based on the obtained as a result of research data, we recommend at tsystitserkiv found during mortem veterinary-sanitary examination of carcasses beef coming into realization in the south of Ukraine, regardless of the degree of destruction of carcasses, send them for recycling. | - |
dc.language.iso | other | uk_UA |
dc.subject | харчова продукція | uk_UA |
dc.subject | яловичі туші | uk_UA |
dc.subject | м'ясо | uk_UA |
dc.subject | яловичина | uk_UA |
dc.subject | цистицеркоз | uk_UA |
dc.subject | якість | uk_UA |
dc.subject | контамінація | uk_UA |
dc.subject | мікрофлора | uk_UA |
dc.subject | токсичність | uk_UA |
dc.subject | food products | uk_UA |
dc.subject | beef carcasses | uk_UA |
dc.subject | meat | uk_UA |
dc.subject | beef | uk_UA |
dc.subject | cysticercosis | uk_UA |
dc.subject | quality | uk_UA |
dc.subject | contamination | uk_UA |
dc.subject | microflora toxicity | uk_UA |
dc.title | Ветеринарно-санітарна оцінка яловичих туш при уражені цистицеркозом | uk_UA |
dc.title | Veterinary and sanitary evaluation of beef carcasses affected with cysticercosis | - |
dc.type | Article | uk_UA |
Розташовується у зібраннях: | Статті (Факультет ТВППТСБ) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Ветеринарно-санiтарна_оцiнка_яловичих_туш.pdf | 330,51 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.