Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/4837
Title: Продуктивність сортів пшениці м'якої озимої залежно від строків сівби та погодних умов в весняно-літній період
Продуктивність сортів пшениці м'якої озимої залежно від строків и погодних умов в веснано-літній період
Productivity of soft winter wheat varieties depending on the timing of sowing and weather conditions in spring-summer period
Authors: Корхова, Маргарита Михайлівна
Коваленко, Олег Анатолійович
Хоненко, Любов Григорівна
Маркова, Наталля Валентинівна
Корхова, Маргарита Михайловна
Коваленко, Олег Анатолиевич
Хоненко, Любовь Григорьевна
Маркова, Наталья Валентиновна
Korkhova, Margarita
Kovalenko, Oleg
Khonenko, Lyubov
Markova, Natalya
Keywords: Сорти пшениці озимої
строки сівби
кількість продуктивних стебел
висота рослин
врожайність
Сорта пшеницы озимой
winter wheat sorts
sowing dates
number of productive stems
plant height
yield
Issue Date: 2018
Citation: Korkhova M. Productivity of soft winter wheat sort depending on terms length of sowing and weather in spring-summer period / M. Korkhova, O. Kovalenko, L. Khonenko? N. Markova // Агробіологія : зб. наук. праць. - 2018. - № 1 (138). – С. 5-10.
Abstract: Вивчено вплив строків сівби і погодних умов весняно-літнього періоду на формування продуктивності сучасних сортів пшениці озимої в умовах Південного Степу України. Встановлено, що основну роль у формуванні продуктивності цієї культури в весняно-літній період відіграє тривалість міжфазного періоду «відновлення весняного кущіння - колосіння», який був самим коротким (64-65 діб) у 2013 році, сума ефективних температур при цьому склала 390,4-406,0 °С, а найдовшим (82-88 діб) - у 2015 році, що обумовлено кращими погодними умовами під час вегетації. Найвища урожайність зерна пшениці озимої (6,40 т/га) сформувалася у 2015 році за сівби сортом Місія одеська у строк 30 вересня. У 2013-2014 роках найвищий урожай зерна досліджуваних сортів було зібрано за сівби 10 жовтня, що на 0,15-0,41 т/га перевищило контроль - 30 вересня.
Изучено влияние сроков сева и погодных условий весенне-летнего периода на формирование продуктивности современных сортов пшеницы озимой в условиях Южной Степи Украины. Установлено, что основную роль в формировании продуктивности этой культуры в весенне-летний период играет продолжительность межфазного периода «возобновление весеннего кущения - колошение», который был самым коротким (64-65 суток) в 2013 году, сумма эффективных температур при этом составила 390,4-406,0 °С, а самым длинным (82-88 суток) - в 2015 году, что обусловлено лучшими погодными условиями во время вегетации. Самая высокая урожайность зерна пшеницы озимой (6,40 т/га) сформировалась в 2015 году при посеве сортом Миссия одесская в срок 30 сентября. В 2013-2014 годах самый высокий урожай зерна изучаемых сортов был собран при посеве 10 октября, что на 0,15-0,41 т/га превысило контроль - 30 сентября.
The article is about influence of sowing terms and weather conditions in spring-summer period ON the productivity’s formation of the winter wheat modern varieties in conditions of the South Steppe of Ukraine. It was faund that spring-summer period the main role in formation of crop productivity wasplayed by the length of “renewal of spring tillering- heading” phases, the shortest of which (64-65 days) was in 2013, the sum of effective temperatures thus amounted to 390,4¬406,0 °С, and the longest (82-88 days) was in 2015, due to the best weather conditions during the growing season. The highest grain yield of winter wheat (6.40 t/hectares) was formed in 2015 by the sowing of the Odesyka Misiya on September 30. In 2013-2014, the highest yield of the studied grain sorts was collected by sowing on October 10, which was 0.15-0.41 t/ha more than the control - September 30.
URI: http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/4837
Appears in Collections:Статті (Факультет агротехнологій)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
agrobiology-1-2018-5-10.pdf188,17 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.