Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/6209
Title: Генезис української червоної молочної породи
Other Titles: The genesis of the Ukrainian red dairy breed
Authors: Шевчук, Наталя Петрівна
Shevchuk, Natalya
Keywords: Корова
порода
селекція
породоутворювальний процес
велика рогата худоба
схрещування
надій
жирномолочність
тип
ознака
Cow
breed selection
produtsirovanie process
cattle
crossing
yield
milk fat
type
sign
Issue Date: 2017
Citation: Шевчук Н. П. Генезис української червоної молочної породи Н. П. Шевчук // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького : серія «Сільськогосподарські науки». - 2017. - Т 19, № 74. - С. 203-207. - doi: 10/15421/nvlvet7444.
Abstract: Для подальшого удосконалення худоби української червоної молочної породи доцільним є дослідження генезису, оскільки її розводять в багатьох господарствах. Оцінювання генезису породи відбувалося по етапам за результатами схрещування червоної степової худоби з плідниками англерської, червоної датської та голштинської порід. Для дослідження використовували методи ретроспективного аналізу і варіаційної статистки. У результаті дослідження встановлено, що виведення української червоної молочної породи відбувалося в п’ять етапів, які мають певні характерні особливості. Протягом першого етапу здійснювалося накопичення селекційного матеріалу шляхом використання англерських плідників у стадах червоної степової худоби. На другому етапі створення породи одержано достатню кількість помісних тварин з різною часткою крові за поліпшуючими англерською та червоною датською породами. Згідно цільових стандартів середній надій корів української червоної молочної породи становить 4000 кг. Особливістю третього етапу виведення породи було використання генофонду голштинської породи, як найбільш багатомолочної. Це сприяло створенню інтенсивного молочного голштинізованого типу української червоної молочної породи. Середня продуктивність первісток з різною часткою крові голштинської червоно-рябої породи становить 5038-5638 кг молока, вміст жиру в молоці 3,78-3,93%. На четвертому етапі завершено виведення внутрішньопородних жирномолочного і голштинізованого типів української молочної породи та проведена їх апробація. На п’ятому етапі проводиться робота з консолідації спадковості новоствореної породи і продовжується схрещування з плідниками голштинської породи червоно-рябої масті для підвищення молочності. Таким чином, тварини української червоної молочної породи характеризуються високим рівнем продуктивності. В господарстві ТОВ «Колос 2011» Миколаївської області молочна продуктивність корів за 305 днів ІІІ і старше лактації становить 8565 кг молока, кількість молочного жиру 332 кг.
For further improvement of livestock of the Ukrainian Red Dairy Breed it is important to study the genesis because this kind of сow is breed in many farms. Evaluation of the genesis of the breed was done step by step according to the results of crossing red steppe cattle with Angler’s bulls, Red Danish and Holstein breeds. For the research it has been used methods of retrospective analysis and variation statistics. It has been found that the breeding of the Ukrainian Red Diary Breed was done during five stages which have certain characteristics. During the first stage it was carried accumulation of breeding material using Angler breeders in herds of red steppe cattle. During the second phase of creating the breed it has been received a sufficient number of animals with different proportions of blood by Angler and Danish red breeds. According to the standard target average milk yield of cows of the Ukrainian Red dairy cattle is 4000 kg. The specialty of the third phase of breeding was the use of the gene pool of the Holstein breed as the most dairy productive caw. This helped to create intensive Holstein dairy type of the Ukrainian Red dairy breed. The average productivity of firstborn cows with different proportions of blood in Holstein red spoted breed is 5038–5638 kg of milk with fat in it up to 3.78–3.93%. The fourth step is completed with butterfat intrabreed and holshtynised types of Ukrainian dairy cattle and conducted their testing. At the fifth stage the work of heredity consolidation of newly formed breed is held and continues crossbreeding with Holstein breed bulls red spotted colour to increase milk production. Thus, animals of the Ukrainian Red Dairy Breed are characterized by a high level of productivity. At the farm «Colos 2011» in Mykolaiv region the milk yield of cows during 305 days and the third lactation is over 8565 kg of milk, the quantity of milk fat is 332 kg.
URI: http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/6209
Appears in Collections:Статті (Факультет ТВППТСБ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Шевчук.pdf278,49 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.