Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/10845
Title: Сільський зелений туризм як фактор розвитку сільських територій
Other Titles: Rural Green Tourism as a Factor in the Development of Rural Areas
Authors: Величко, Олена В’ячеславівна
Velychko, Olena
Андрющенко, Яна Едуардівна
Andriushchenko, Yana
Keywords: сільський зелений туризм
агротуризм
сільська територія
фермерський будинок сільського зеленого туризму
продукт сільського зеленого туризму
територія пріоритетного розвитку
рекреаційний комплекс
економічна стабільність
rural green tourism
agritourism
rural area
farmhouse of rural green tourism
product of rural green tourism
territory of priority development
recreation complex
economic stability
Issue Date: 2021
Citation: Величко О. В., Андрющенко Я. Е. Сільський зелений туризм як фактор розвитку сільських територій. Modern Economics. 2021. № 29(2021). С. 40-48. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V29(2021)-07.
Abstract: На сьогодні туристична індустрія в Україні є лише п’ятою за вагомістю складовою наповнення бюджету, але її частка має значно збільшитися з огляду на такі об’єктивні передумови, як: сприятливе геополітичне розташування України в Центральній Європі, наявність значного туристичного та рекреаційного потенціалу, сприятливий клімат, багата флора і фауна, численні культурно-історичні пам’ятки світового рівня. У роботі досліджується загальний стан та потенціал сільського зеленого туризму в Україні, визначаються проблеми та перспективи його розвитку. Сільський зелений туризм для України – це нова концепція, хоча вона досить активно розвивається. Дослідження показали, що сільський зелений туризм у поєднанні з іншими галузями промисловості зможе розв’язати низку економічних, соціальних та екологічних проблем, притаманних сільській місцевості України. Визначено, що сільський зелений туризм є одним із перспективних напрямів національного внутрішнього туризму в Україні. У роботі досліджено сутність та різновиди сільського зеленого туризму, процеси формування та чинники його розвитку. Систематизовано погляди вчених на тлумачення поняття «сільський зелений туризм». Встановлено, що спільною рисою сільського туризму є концепція створеної атмосфери, яка переважно визначає якість туристичного продукту з позицій споживача. Досліджено комплексну оцінку соціально-економічних умов галузі, схарактеризовано природно ресурсний потенціал Миколаївщини, який є досить привабливим для туристів. Проаналізовано основні рекреаційні зони Миколаївщини, які сприятимуть формуванню та розвитку місцеперебування сільського зеленого туризму. Обґрунтовано, що для формування туристичного продукту регіону необхідно залучати не лише потужний природно-заповідний фонд, історико-архітектурну спадщину, а й аграрний сектор, який виробляє органічну продукцію. Описано перспективи розвитку зеленого туризму в сільській місцевості. Визначається внутрішній потенціал та можливості його залучення для розвитку зеленого туризму. Встановлено, що зелений туризм може стати додатковим чинником наповнення дохідної частини бюджету сільських поселень. Запропоновано створення нової туристичної локації та обґрунтовано її економічну ефективність. Виконання запропонованих рекомендацій сприятиме взаємовигідній співпраці між ринком сільського зеленого туризму регіону та органами місцевого самоврядування, охороні навколишнього середовища, а також сталому розвитку села.
Today, the tourism industry in Ukraine is only the fifth most important component of budget filling, but its share should increase significantly given such objective prerequisites as favorable geopolitical location of Ukraine in central Europe, the presence of significant tourist and recreational potential, favorable climate, rich flora and fauna, numerous world-class cultural and historical monuments. The general state and potential of rural green tourism in Ukraine are investigated in the work, the problems and prospects of its development are determined. Rural green tourism for Ukraine is a new concept, although it is developing quite actively. Research has shown that rural green tourism in combination with other industries will be able to solve a number of economic, social and environmental problems inherent in rural areas of Ukraine. It is determined that rural green tourism is one of the promising areas of national internal tourism in Ukraine. Purpose. The purpose of the article is to study the current state of rural green tourism in Mykolaiv region and to develop theoretical provisions and practical recommendations for its further development. Results. The essence and varieties of rural green tourism, processes of formation and factors of its development are investigated in the work. The views of scientists on the interpretation of the concept of “rural green tourism” are systematized. It is established that a common feature of rural tourism is the concept of the created atmosphere, which mainly determines the quality of the tourist product from the standpoint of the consumer. The study carried out a comprehensive assessment of the socio-economic conditions of the industry, characterized the natural resource potential of Mykolaiv region, which is quite attractive for tourists. The main recreational zones of Mykolaiv region, which will promote the formation and development of the location of rural green tourism, are analyzed. It is substantiated that for the formation of the tourist product of the region it is necessary to involve not only a powerful nature reserve fund, historical and architectural heritage, but also the agricultural sector, which produces organic products. The study identified factors that delay the development of rural green tourism. They include the lack of government policy and information support, proper rural infrastructure, limited choice of leisure, high share of agricultural production and manual labor in farms, absence of coordination center between rural communities, authorities and consumers about tourism development. It is determined that the successful development of rural green tourism requires a strategy that takes into account the specialization of each area and emphasizes the uniqueness of the tourist product. Conclusions. Prospects for the development of green tourism in rural areas are described. The internal potential and possibilities of its involvement for the development of green tourism are determined. It is established that green tourism can be an additional factor in filling the revenue side of the budget of rural settlements. The creation of a new tourist location is proposed and its economic efficiency is substantiated. The implementation of the proposed recommendations will promote mutually beneficial cooperation between the rural green tourism market of the region and local governments, environmental protection, as well as sustainable rural development.
URI: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/10845
Appears in Collections:Modern Economics. - 2021. - Вип. 29
Статті (Факультет менеджменту)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
velychko.pdf341,36 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.