Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/11494
Title: Застосування нанофільтрації для регулювання властивостей вторинних продуктів переробки тваринної сировини
Other Titles: Application of nanofiltration for regulation of properties of secondary products of processing of animal raw materials
Authors: Бондар, С. М.
Bondar, S.
Трубнікова, А. А.
Trubnikova, A.
Чабанова, О. Б.
Chabanova, O.
Шарахматова, Т. Є.
Sharachmatova, T.
Недобійчук, Т. В.
Nedobiichuk, T.
Keywords: пахта
ультрафільтрація
нанофільтрація
лактоза
мембранне концентрування
buttermilk
ultrafiltration
nanofiltration
lactose
membrane concentration
Issue Date: 2021
Publisher: Одеська національна академія харчових технологій
Citation: Застосування нанофільтрації для регулювання властивостей вторинних продуктів переробки тваринної сировини / С. М. Бондар та ін. // Вісник аграрної науки Причорномор'я. 2021. Вип. 4 (112). С. 66-77. DOI: 10.31521/2313-092X/2021-4(112)-7.
Abstract: Проблема переробки вторинних матеріальних ресурсів молочної промисловості, зокрема маслянки, тісно пов’язана з екологічними питаннями. Нанофільтрація є енергоощадною альтернативою демінералізації методом іонного обміну та електродіаліза. Два типи нанофільтраційних мембран ОПМН фірми «Владіпор» досліджено з метою виявлення основних залежностей фільтрування. Питома продуктивність та селективність тестованих мембран є головними предметами досліджень. Є підстави для висновку щодо широкомасштабного впровадження нанофільтрації при утилізації маслянки.
-
This article focuses on the study of the membrane concentration process using buttermilk ultrafiltration nanofiltration membranes. Two types of Vladipor OPMN nanofiltration membranes are being investigated in order to identify the main filtration dependencies. For each type, a pressure in the range of 0.5 to 2.0 MPa and a temperature of 20 to 40 ° C are applied. The results indicate that both types of membranes effectively retain lactose at a pressure of 2.0 MPa, a temperature of 40 ° C and a concentration factor. about 2. Varying the flow velocity above the membrane from 0.5 m / s to 1.5 m / s allows obtaining an increase in specific productivity by 15% from the initial one. The influence of the effects of concentration polarization on the specific productivity of nanofiltration membranes is established. The limitation of the concentration factor due to the increase in the osmotic pressure of the solution is determined. The conclusion is made about the possibility of large-scale introduction of nanofiltration of secondary material resources of milk processing in the study of membrane regeneration processes.
URI: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/11494
Appears in Collections:Вісник аграрної науки Причорномор'я. 2021. Вип. 4 (112)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
112-66-77.pdf1,47 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.