Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/13834
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorКрамаренко, Сергій Сергійович-
dc.contributor.authorKramarenko, Sergej-
dc.contributor.authorКрамаренко, Олександр Сергійович-
dc.contributor.authorKramarenko, Alexander-
dc.date.accessioned2023-05-19T11:38:46Z-
dc.date.available2023-05-19T11:38:46Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationКрамаренко C. С., Крамаренко О. С. Неінфекційні фактори, що впливають на смертність поросят до відлучення // Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2021. № 2. С. 172-180. doi: 10.31210/visnyk2021.02.21uk_UA
dc.identifier.citation--
dc.identifier.citationKramarenko, A. S., & Kramarenko, S. S. (2021). Non-infectious factors associated with pre-weaning mortality in piglets. Bulletin of Poltava State Agrarian Academy, (2), 172–180. doi: 10.31210/visnyk2021.02.21-
dc.identifier.urihttps://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/13834-
dc.description.abstractМетою цього дослідження був аналіз впливу різноманітних факторів неінфекційної природи на смертність поросят до відлучення. Дослідження було проведено в умовах свиноферми ТОВ «Таврійські свині», розташованої поблизу м. Скадовськ (Херсонська область, Україна). Матеріалом для дослідження слугували дані про 100 свиноматок основного стада великої білої породи. За 11-річний період (2007–2017 рр.) проаналізували такі ознаки: кількість поросят, які загинули до відлучення та частка таких поросят залежно від розміру гнізда, загальна кількість поросят при народженні та багатоплідність за перші вісім опоросів. Частка гнізд, у яких було зафіксовано загибель хоча б одного поросяти до відлучення, складала 55,4 %. Оцінка смертності поросят до відлучення, отримана в нашому дослідженні (12,7±0,6 %), близька до показників (10– 20 %,) відмічених для комерційних свиноферм у різних країнах світу. Зі зростанням віку свиноматки (номеру опоросу) спостерігається поступове зниження частки гнізд, що не мали жодного поросяти, загиблого до відлучення (χ2=21,85; df=7; P=0,003) та, навпаки, поступове збільшення гнізд, що мали 5 та більше поросят, які загинули до відлучення (χ2=15,24; df=7; P=0,031). Загалом відмічається вірогідний вплив номеру опоросу на розподіл гнізд із різною кількістю поросят, які загинули до відлучення для свиноматок ВБП (χ2=39,38; df=24; P=0,028. Найнижчу кількість (та частку) поросят, які загинули до відлучення, було відмічено серед свиноматок, які мали 7–8 поросят (живих та мертвонароджених) у гнізді при народженні. У свиноматок із меншими розмірами гнізда такі поросята були відсутні. Аналіз на підставі моделі бінарної логістичної регресії показав, що ймовірність поросяти загинути до відлучення була вірогідно пов’язана із номером опоросу свиноматки (χ2=11,60; P<0,001), загальною кількістю поросят при народженні (χ2=277,19; P<0,001) та, найчастіше, з її багатоплідністю (χ2=378,21; P<0,001). В останньому випадку модель добре прогнозувала загибель поросяти (у 84,0 % випадках) та більш-менш адекватно передбачала його виживання (у 73,9 % випадків). Аналіз на підставі модель множинної лінійної регресії довів, що частка поросят, які загинули до відлучення у гнізді, вірогідно пов’язана із загальною кількістю поросят при народженні та багатоплідністю (F(2; 797) = 147,07; P<0,001). При цьому оцінка приватного коефіцієнта кореляції для багатоплідності (rP=0,233; P<0,001) була майже вдвічі вищою, ніж для загальної кількості поросят при народженні (rP=0,124; P<0,001).uk_UA
dc.description.abstract--
dc.description.abstractThe objective of this study was to evaluate the effect of different factors of non-infectious nature on piglet pre-weaning mortality. This study was conducted on the commercial pig farm of “Tavriiski svyni”, LLC, located near Skadovsk (Kherson region, Ukraine). The experimental materials used for this study consisted of 100 individuals of productive parent sows of the Large White breed. The number of piglets that died between birth and weaning and frequency of piglets that died between birth and weaning per litter, the total number of piglets born and prolificacies were monitored in the first eight farrows during the period of eleven years (2007–2017). Piglets that died between birth and weaning were observed in 55.4 % of the litters. The piglet pre-weaning mortality level observed in our study (12.7±0.6 %) was within the range of rates (10 to 20 %) reported for commercial pig farms in other countries of the world. With increasing age of the sow (farrowing’s number), there was a gradual decrease in the frequency of litters that did not have piglets that died between birth and weaning (χ2=21.85; df=7; P=0.003) and, on the contrary, a gradual increase in the litters that had 5 and more piglets that died between birth and weaning (χ2=15.24; df=7; P=0.031. In general, a significant effect of farrow number on the distribution of litters with different numbers of piglets that died between birth and weaning was observed (χ2=39.38; df=24; P=0.028). The lowest number (and frequency) of piglets that died between birth and weaning was registered among sows that had 7–8 piglets (alive + dead) born per litter. Sows with smaller litter sizes did not have pre-weaning mortality. The binary logistic regression analysis indicated that the probability of a piglet dying between birth and weaning was significantly associated with the number of the sow’s farrowing (χ2=11.60; P<0.001), total number of piglets born (χ2=277.19; P<0.001) and, to the greatest extent, with its prolificacy (χ2=378.21; P<0.001). In the latter case, this model predicted well the probability of a piglet dying between birth and weaning (in 84.0 % of cases) and more or less adequately predicted its survival (in 73.9 % of cases). The multiple linear regression analysis indicated that the frequency of piglets that died between birth and weaning per litter was significantly associated with the total number of piglets born and prolificacy (F(2; 797) = 147.07; P<0.001). At the same time, the estimation of the partial correlation coefficient for prolificacy was almost twice as high (rP=0.233; P<0.001) than for the total number of piglets born (rP=0.124; P<0.001).-
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherМиколаївський національний аграрний університетuk_UA
dc.subjectсмертність до відлученняuk_UA
dc.subjectномер опоросуuk_UA
dc.subjectзагальна кількість поросят при народженніuk_UA
dc.subjectбагатоплідністьuk_UA
dc.subjectмодель бінарної логістичної регресіїuk_UA
dc.subjectвелика біла породаuk_UA
dc.subjectpre-weaning mortalityuk_UA
dc.subjectnumber of sows’ farrowinguk_UA
dc.subjecttotal number of piglets bornuk_UA
dc.subjectprolificacyuk_UA
dc.subjectbinary logistic regression modeluk_UA
dc.subjectLarge White breed piguk_UA
dc.titleНеінфекційні фактори, що впливають на смертність поросят до відлученняuk_UA
dc.title.alternativeNon-infectious factors associated with pre-weaning mortality in pigletsuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет ТВППТСБ)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Kramarenko_Kramarenko_2021_VPDAA.pdf701,64 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.