Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14358
Назва: | Організація бізнес-процесів у готельно-ресторанному бізнесі |
Інші назви: | Business Processes Organization in the Hotel and Restaurant Business |
Автори: | Павлюк, Світлана Іванівна Pavliuk, Svitlana |
Ключові слова: | бізнес-процес процесний підхід заклад готельного господарства послуга потреба business process process approach hotel establishmen service necessity |
Дата публікації: | 2023 |
Видавництво: | Миколаївський національний аграрний університет |
Бібліографічний опис: | Павлюк С. І. Організація бізнес-процесів у готельно-ресторанному бізнесі. Modern Economics. 2023. № 38(2023). С. 117-124. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V38(2023)-18. Pavliuk Svitlana (2023). Business processes organization in the hotel and restaurant business. Modern Economics, 38(2023), 117-124. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V38(2023)-18. |
Короткий огляд (реферат): | У статті розглянуто теоретичні аспекти організації основних бізнес-процесів в готельно-ресторанному бізнесі. Зауважено, що розвиток сучасного суспільства характеризується певними змінами щодо переорієнтації з економіки виробництва на економіку обслуговування. Саме готельно-ресторанна сфера є однією з прибуткових та найперспективніших економічних систем, що розвиваються найбільш швидкими темпами. Встановлено, що задоволення та орієнтація на потреби споживачів вимагає від власників закладів готельно-ресторанного господарства швидко реагувати на їх мінливі вимоги й приймати раціональні управлінські рішення. Узагальнено, що діяльність закладів готельного господарства зосереджена на основних бізнес-процесах, зокрема, ведення готельного господарства; постачання необхідних ресурсів; прибуття та вибуття гостей; виробництва й подачі їжі та напоїв. Крім того, зауважено, що розглянуті типові бізнес-процеси можуть бути доповненні іншими, при цьому керівництво готелю має створити власну методологію їх розробки, і при цьому мати повну інформацію щодо управління якістю. Досліджено, що впровадження процесного підходу відображається на гнучкості закладу розміщення, його здатності до впровадження інновацій та реінжинірингу бізнес-процесів з метою забезпечення потреб й очікувань споживачів послуг. Акцентовано, що тісний взаємозв’язок між функціональними підрозділами готелю та між співробітниками призводить до їх більшого внеску в реалізації конкурентних переваг, сприяє налагодженню командної роботи та співпраці. Така організація бізнес-процесів сприяє фокусуванню уваги на задоволеності гостей, та як наслідок підвищення продуктивності праці та прибутковості. n. In our days modern society is characterized by changes. The economy of production has been replaced by the economy of service. The hotel and restaurant sector is one of the most profitable and promising economic systems, which has been developing at the fastest pace. Satisfying and focusing on the needs of consumers requires hotel and restaurant owners to respond to their changing requirements and make rational management decisions. An effective business organization is essential for solving such problems and ensures long-term success. The conceptual foundations of the theory of business processes were considered in their works by both foreign and domestic scientists. Purpose. The purpose of the article is to systematize theoretical aspects regarding the organization of the head business processes in the hotel and restaurant business. Results. The dynamic development of the market environment requires enterprises to improve their management systems and a new way of thinking. The hospitality industry has several ranges of services. The implementation of system and process approaches in practice will allow hotel and restaurant companies to carry out their activities in a high-quality manner. The activity of business entities is a synergistic socio-economic-technological and management process consisting of various separate operations (business processes). This diversity has positive and negative challenges. Insufficient standardization and inefficiency of business processes lead to a low level of customer satisfaction, high costs, and reduced profitability, while their perfect organization increases the competitiveness of the institution as a whole and its products or services. The activities of hotel establishments focus on the main business processes. There are hotel management, supply of necessary resources, arrival and departure of guests, and production and serving of food and beverages. It is claimed that the considered typical business processes can be supplemented by others. Besides, the hotel management should create its development methodology, and on the other hand, have complete information on quality management. Conclusions. The implementation of the process approach is reflected in the flexibility of the accommodation facility, its ability to implement innovations, and reengineering business processes to meet the needs and expectations of service consumers. A close relationship between the functional divisions of the hotel and between employees leads to their considerable contribution to the realization of competitive advantages and helps to establish teamwork and cooperation. This organization of business processes helps to focus attention on guest pleasure, and as a result, increases labor productivity and profitability. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14358 |
Розташовується у зібраннях: | Modern Economics. - 2023. - Вип. 38 Статті (Факультет менеджменту) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
pavliuk.pdf | 251,49 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.