Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14698
Title: Антиоксидантний статус серця щурів при дії нітриту натрію
Authors: Пшиченко, Вікторія Вікторівна
Pshychenko, V.
Keywords: нітрит натрію
щури
серце
діє нові коньюгати
малоновий діальдегід
sodium nitrite
rats
heart
new conjugates work
malondialdehyde
Issue Date: 2023
Publisher: Миколаївський національний аграрний університет
Citation: Пшиченко В. В. Антиоксидантний статус серця щурів при дії нітриту натрію // Продовольча безпека України в умовах війни і післявоєнного відновлення: глобальні та національні виміри. Міжнародний форум = Food security of Ukraine in the conditions of the war and post-war recovery: global and national dimensions. International forum : доповіді учасників міжнародної науково-практичної конференції, 01-02 червня 2023 р., м. Миколаїв / Міністерство освіти і науки України ; Миколаївський національний аграрний університет. Миколаїв : МНАУ, 2023. C. 261-263.
Abstract: Нітрит натрію є однією з найпоширеніших харчових добавок, що використовується в якості барвника і харчового консерванту при виробництві різних видів м'ясної продукції. Споживання продуктів харчування, що містять глутамат натрію на постійній основі призводить до перевищення гранично дозволених норм споживання та виникненням метаболічних змін, зокрема окислювального стресу у серці, що є одним із факторів виникнення патологій серця та розвитку захворювань серцево-судинної системи різної етіології. Метою роботи було визначення змін прооксидантної системи серця щурів в умовах впливу нітриту натрію. Таким чином, введення в організм нітриту натрію призводить до нагромадження первинних і вторинних продуктів перикисного окиснення ліпідів у гомогенаті серця, що свідчить про розвиток окислювального стресу.
Sodium nitrite is one of the most common food additives used as a dye and food preservative in the production of various types of meat products. Consuming food products containing monosodium glutamate on a permanent basis leads to exceeding the maximum permitted consumption rates and the occurrence of metabolic changes, in particular, oxidative stress in the heart, which is one of the factors in the occurrence of heart pathologies and the development of diseases of the cardiovascular system of various etiologies. The aim of the work was to determine the changes in the pro-oxidant system of the heart of rats under the conditions of exposure to sodium nitrite. Thus, the introduction of sodium nitrite into the body leads to the accumulation of primary and secondary products of lipid peroxidation in the heart homogenate, which indicates the development of oxidative stress.
URI: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/14698
Appears in Collections:Продовольча безпека України в умовах війни і післявоєнного відновлення: глобальні та національні виміри. Міжнародний форум - 2023

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
prod_bezp-22-05-23-261-263.pdf526,77 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.