Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1491
Назва: | Фізико-хімічні властивості вовни та жиропоту вівцематок за умов використання у раціонах різних рівнів йоду Физико-химические свойства шерсти и жиропота овцематок в условиях использования в рационах разных уровней йода. Physical and chemical properties of wool and wool grease of ewes under the different iodine level in their diet. |
Автори: | Стапай, П.В. Параняк, Н.М. Ткачук, В.М. Параняк, Н.Н. Stapay, P. Paranyak, N. Tkachuk, V. |
Ключові слова: | вівці раціон йод вовна жиропіт ліпіди овцы рацион шерсть жиропот липиды sheep diet iodine wool wool grease lipids |
Дата публікації: | 2013 |
Видавництво: | Миколаївський національний аграрний університет |
Бібліографічний опис: | Стапай П. В. Фізико-хімічні властивості вовни та жиропоту вівцематок за умов використання у раціонах різних рівнів йоду / П. В. Стапай, Н. М. Параняк, В. М. Ткачук // Вісник аграрної науки Причорномор’я. – 2013. – Вип. 4 (76), Т. 2, Ч. 2. – С. 150-154. |
Короткий огляд (реферат): | Наведено результати дослідження впливу підвищених рівнів йоду на 25 і 50%
у раціонах вівцематок асканійської тонкорунної породи на фізико-хімічні
властивості вовни та захисні властивості жиропоту.
Встановлено, що збільшення норм йоду в раціонах вівцематок таврійського
типу асканійської тонкорунної породи на 25% призводить до покращення
хімічного складу і фізичних показників вовни за рахунок збільшення у вовні вмісту
загальної сірки на 14%, цистину – на 3,5% і міцності волокон – на 10%.
Покращення захисних властивостей вовняного воску відбувається завдяки
зменшенню вмісту полярних ліпідів, неетерифікованих жирних кислот (НЕЖК),
сквалену і збільшенню неетерифікованого холестеролу та ланостеролу у його
складі.
Збільшення норм йоду в раціонах вівцематок таврійського типу асканійської
тонкорунної породи на 50% не призводить до позитивних змін досліджуваних
показників вовни. Приведены результаты исследования влияния повышенных уровней йода на 25 и 50% в рационах овцематок асканийской тонкорунной породы на физико- химические свойства шерсти и защитные свойства жиропота. Установлено, что увеличение норм йода в рационах овцематок таврийского типа асканийской тонкорунной породы на 25% приводит к улучшению химического состава и физических показателей шерсти за счет увеличения в шерсти содержания общей серы на 14%, цистина – на 3,5% и прочности волокон – на 10%. Улучшение защитных свойств шерстного воска происходит благодаря уменьшению содержания полярных липидов, неэтерифицированных жирных кислот (НЭЖК), сквалена и увеличению неэтерифицированного холестерола и ланостерола в его составе. Увеличение норм йода в рационах овцематок таврийского типа асканийской тонкорунной породы на 50% не приводит к позитивным изменениям исследуемых показателей шерсти. The results of the influence of elevated iodine level (25 and 50% respectively) in Askanian fine-flees ewe’s diet on physical-chemical properties of wool and wool grease characteristics and their protective were presented. It was established that elevated iodine level on 25% in the diet of Tavria type of Askanian fine-flees ewe’s accompanied by improvement of the chemical composition and physical characteristics of wool due to the increase the total sulfur content of wool by 14%, cystine – 3,5%, strength of fibers – 10%. Improving protective qualities of wool waxisby reducing due to the low polar lipids, NEFA, squalene and high level of non-esterified cholesterol and lanosterol in its composition. The increase of iodine level on 50% in the diet of Tavria type of Askanian fine-flees ewe’s has not positive impact on the indices of wool. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://hdl.handle.net/123456789/1491 |
Розташовується у зібраннях: | Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2013. - Вип. 4 (76). - Т. 2. - Ч. 2. |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
n76v4r2013t2c2stapay.pdf | 378,06 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.