Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1491
Назва: Фізико-хімічні властивості вовни та жиропоту вівцематок за умов використання у раціонах різних рівнів йоду
Физико-химические свойства шерсти и жиропота овцематок в условиях использования в рационах разных уровней йода.
Physical and chemical properties of wool and wool grease of ewes under the different iodine level in their diet.
Автори: Стапай, П.В.
Параняк, Н.М.
Ткачук, В.М.
Параняк, Н.Н.
Stapay, P.
Paranyak, N.
Tkachuk, V.
Ключові слова: вівці
раціон
йод
вовна
жиропіт
ліпіди
овцы
рацион
шерсть
жиропот
липиды
sheep
diet
iodine
wool
wool grease
lipids
Дата публікації: 2013
Видавництво: Миколаївський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Стапай П. В. Фізико-хімічні властивості вовни та жиропоту вівцематок за умов використання у раціонах різних рівнів йоду / П. В. Стапай, Н. М. Параняк, В. М. Ткачук // Вісник аграрної науки Причорномор’я. – 2013. – Вип. 4 (76), Т. 2, Ч. 2. – С. 150-154.
Короткий огляд (реферат): Наведено результати дослідження впливу підвищених рівнів йоду на 25 і 50% у раціонах вівцематок асканійської тонкорунної породи на фізико-хімічні властивості вовни та захисні властивості жиропоту. Встановлено, що збільшення норм йоду в раціонах вівцематок таврійського типу асканійської тонкорунної породи на 25% призводить до покращення хімічного складу і фізичних показників вовни за рахунок збільшення у вовні вмісту загальної сірки на 14%, цистину – на 3,5% і міцності волокон – на 10%. Покращення захисних властивостей вовняного воску відбувається завдяки зменшенню вмісту полярних ліпідів, неетерифікованих жирних кислот (НЕЖК), сквалену і збільшенню неетерифікованого холестеролу та ланостеролу у його складі. Збільшення норм йоду в раціонах вівцематок таврійського типу асканійської тонкорунної породи на 50% не призводить до позитивних змін досліджуваних показників вовни.
Приведены результаты исследования влияния повышенных уровней йода на 25 и 50% в рационах овцематок асканийской тонкорунной породы на физико- химические свойства шерсти и защитные свойства жиропота. Установлено, что увеличение норм йода в рационах овцематок таврийского типа асканийской тонкорунной породы на 25% приводит к улучшению химического состава и физических показателей шерсти за счет увеличения в шерсти содержания общей серы на 14%, цистина – на 3,5% и прочности волокон – на 10%. Улучшение защитных свойств шерстного воска происходит благодаря уменьшению содержания полярных липидов, неэтерифицированных жирных кислот (НЭЖК), сквалена и увеличению неэтерифицированного холестерола и ланостерола в его составе. Увеличение норм йода в рационах овцематок таврийского типа асканийской тонкорунной породы на 50% не приводит к позитивным изменениям исследуемых показателей шерсти.
The results of the influence of elevated iodine level (25 and 50% respectively) in Askanian fine-flees ewe’s diet on physical-chemical properties of wool and wool grease characteristics and their protective were presented. It was established that elevated iodine level on 25% in the diet of Tavria type of Askanian fine-flees ewe’s accompanied by improvement of the chemical composition and physical characteristics of wool due to the increase the total sulfur content of wool by 14%, cystine – 3,5%, strength of fibers – 10%. Improving protective qualities of wool waxisby reducing due to the low polar lipids, NEFA, squalene and high level of non-esterified cholesterol and lanosterol in its composition. The increase of iodine level on 50% in the diet of Tavria type of Askanian fine-flees ewe’s has not positive impact on the indices of wool.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://hdl.handle.net/123456789/1491
Розташовується у зібраннях:Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2013. - Вип. 4 (76). - Т. 2. - Ч. 2.

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
n76v4r2013t2c2stapay.pdf378,06 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.