Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/15168
Title: Особливості формування ознак продуктивності і урожайності у сортів пшениці озимої за різних умов вирощування
Other Titles: Features of the formation of productivity signs of the yielding capacity in winter wheat varieties under different growing conditions
Authors: Базалій, Валерій Васильович
Bazaliy, Valerii
Бойчук, І. В.
Лавриненко, Юрій Олександрович
Базалій, Г. Г.
Домарацький, Євгеній Олександрович
Domaratskiy, Yevhenii
Ларченко, О. В.
Keywords: пшениця озима
сорт альтернативного типу
адаптивність
пластич­ність
стабільність
winter wheat
varieties of alternative types
adaptiveness
plasticity
stability
Issue Date: 2020
Citation: Особливості формування ознак продуктивності і урожайності у сортів пшениці озимої за різних умов вирощування / В. В. Базалій та ін. // Фактори експериментальної еволюції організмів 2020. Т. 27. С. 29-34.
Abstract: Мета. Подальше удосконалення і вико­ристання сучасних методів селекції пшениці різного типу розвитку на адаптивність, яка викликана зміною характеру прояву лімітуючих чинників довкілля в умовах Південного Степу України. Методи. Використовували польовий, селекційно-генетичний, розрахунково-порів­няльний методи досліджень. Вивчали сорти пшениці різного генетичного і екологічного походження за різних умов вирощування. Результати. Аналіз параметрів пластичності і стабільності елементів структури врожаю у сортів пшениці озимої за різних умов вирощування виявив, що їх мінливість залежить як від генотипу так і від екологічних градієнтів. Так, за масою зерна з колоса серед проана­лізованих генотипів лише сорти Кірена і Ярославна відрізнялись високою реакцією на зміну умов вирощування (bі= 1,215 – 1,635), інші сорти (Асканійська, Асканійська Берегиня, Знахідка одеська, Кларіса) проявили досить високу пластичність (bі= 0,454 – 0,816). Анало­гічна ситуація спостерігалась і в формуванні кількості зерен у колосі. Необхідно відмітити важливу біологічну особливість цих сортів, які за пізніх строків сівби при різних нормах висівання формували найбільшу реальну врожайність, порівняно з іншими сортами, і краще реалізували її потенційні можливості. Висновки. Визначено, що кожний сорт пшениці різного типу розвитку необхідно розглядати в аспекті його реакції на різні умови вирощування і на здатність реалізації генетичного потенціалу в конкретному екологічному регіоні. Результати оцінки адаптивного потенціалу виявили високий ступінь гомеостатичності у сортів пшениці озимої Асканійська, Асканійська Берегиня, Перлинна і альтернативного типу Кларіса.
URI: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/15168
Appears in Collections:Статті (Факультет агротехнологій)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1298-Текст статті-1499-1-10-20201109.pdf303,62 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.