Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1685
Title: | М’ясні якості кнурців різного рівня стрес-схильністі Мясные качества хрячков различной степени стресс-склонности. Male pigs’ meat quality according to the different levels of stress susceptibility. |
Authors: | Волощук, В. М. Іванов, В. О. Погрібна, Н. М. Иванов, В. А. Погребная, Н. М. Voloshchuk, V. Ivanov, V. Pohribna, N. |
Keywords: | кнурці м’ясні якості стресосхильність велика біла порода ландрас французької селекції класи розподілу кабанчики мясные качества стресосхильнисть крупная белая порода ландрас французской селекции классы распределения knurtsi meat quality stresoshylnist large white breed Landrace French breeding classes distribution |
Issue Date: | 2015 |
Publisher: | Миколаївський національний аграрний університет |
Citation: | Волощук В. М. М’ясні якості кнурців різного рівня стрес-схильністі / В. М. Волощук, В. О. Іванов, Н. М. Погрібна // Вісник аграрної науки Причорномор’я. – 2015. - Вип. 1 (82). – С. 166-170. |
Abstract: | Ступінь стійкості свиней до стресу має велике значення для про-
гнозування їх продуктивності та проведення відповідної селекційної
роботи.У статті представлено м’ясні якості кнурців великої білої поро-
ди та ландрас французької селекції за різною стресосхильністю (I –
стресостійкі, II – стресосумнівні і III – стреосхильні). Встановлено,
що найкращі м’ясні якості серед кнурців породи ландрас були влас-
тиві стресостійким тваринам (I група), а найгірші – стресосхильним
(III група). Аналізуючи м’ясні якості в розрізі класу розподілу, відмі-
чаємо зокрема, кнурці породи ландрас класу М + вірогідно (Р<0,001)
переважали своїх ровесників класу М 0 і М- за площею «м’язового ві-
чка» на 12,04 і 14,91%, відповідно. Кнурці великої білої породи класу
М+ вірогідно (Р<0,001) переважали своїх ровесників класу М 0 і М-
за площею «м’язового вічка» на 11,95 і 14,4%, відповідно. У кнурців кла-
су М+ спостерігається тенденція до збільшення маси задньої третини
напівтуші та зменшення маси внутрішнього жиру. Степень устойчивости свиней к стрессу имеет большое значение для про- гнозирования их производительности и проведения соответствующей селек- ционной работы. В статье представлены мясные качества хряков крупной белой породы и ландрас французской селекции по разной стресс склонностью (I – стресс устойчивые, II – стресс сомнительные и III – стресс склонные). Установлено, что лучшие мясные качества среди хряка породы ландрас были свойственны стресс устойчивым животным (I группа), а худшие – стресс склонным (III груп- па). Анализируя мясные качества в разрезе класса распределения отмечаем, в частности, хрячки породы ландрас класса М + достоверно (Р<0,001) превос- ходили своих сверстников класса М 0 и М- по площади «мышечного глазка» на 12,04 и 14,91% соответственно. Кабанчики крупной белой породы класса М + достоверно (Р<0,001) превосходили своих сверстников класса М 0 и М- по площади «мышечного глазка» на 11,95 и 14,4%, соответственно. В хрячков класса М+ наблюдается тенденция к увеличению массы задней трети полутуши и уменьшение массы внутреннего жира. The degree of resistance to stress pigs is of great importance for the prediction of their performance and the implementation of appropriate breeding. The article presents the meat quality of boars of Large White breed and Landrace French selection with different stress inclination (I – stress resistant, II – stress and questionable III – stress-prone). It was found that the best meat quality among Landrace boar were characterized by stress resistance of animals (I group), and the worst-stress prone (III group). Analyzing the meat quality by class distribution note, in particular, pig breeds Landrace class М + was signifi cantly (P<0.001) were superior to their peers class М 0 and М - on 12.04 and 14.91%, respectively. Large White breed pig class M+ was signifi cantly (P<0.001) superior to their peers class М 0 and М - on 11.95 and 14.4%, respectively. In the boar class M + tends to increase in weight of the posterior third sides and weight reduction of body fat. |
URI: | http://hdl.handle.net/123456789/1685 |
Appears in Collections: | Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2015. - Вип. 1 (82). |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
n82v1r2015Voloshchuk.pdf | 317,67 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.