Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/17048
Назва: | Вплив розміру груп свиней на відгодівлі на їх ріст, розвиток та м’ясні якості |
Інші назви: | Influence of the size of groups of fattening pigs on their growth, development and meat quality |
Автори: | Люта, Ірина Миколаївна Lіuta, Iryna Найчук, Денис Констянтинович Naichuk, Denis |
Ключові слова: | утримання свиней відгодівля жива маса середньодобовий приріст відносний приріст дегустаційна оцінка pig housing fattening live weight average daily gain relative gain tasting evaluation |
Дата публікації: | 2023 |
Бібліографічний опис: | Люта І. М., Найчук Д. К. Вплив розміру груп свиней на відгодівлі на їх ріст, розвиток та м’ясні якості // Таврійський науковий вісник. Серія : Сільськогосподарські науки. 2023. № 134. С. 282-291. https://doi.org/10.32782/2226-0099.2023.134.36 |
Короткий огляд (реферат): | Метою дослідження було вивчення впливу розміру груп свиней великої білої породи на відгодівлі на їх ріст, розвиток та м’ясні якості. Під час дослідження було здійснено дегустаційну оцінку продукції (м’яса та сала), отриманої від дослідних тварин. Також було вивчено витрати кормів на 1 кг приросту тварин.
Під час проведення досліджень встановлено, що вже через місяць тварини, яких утримували на відгодівлі по 2 голови, перевершували своїх однолітків (яких утримували по 20 та 30 голів), за живою масою відповідно на 6,4 та 7,8%; у шість місяців – на 7,3 та 9,5%; у сім місяців – на 8,2 та 10,4% та у вісім місяців – на 7,6 та 10,3%.
Простежувалося підвищення середньодобових приростів у всіх групах піддослідних тварин, але при цьому спостерігалися суттєві відмінності між групами. Так, абсолютні показники приростів у свиней першої групи порівняно із сьомою групою були більшими: у період з 4 до 5 місяців на 37,5%; у період з 5 до 6 місяців – на 15,0%; у період з 6 до 7 місяців – на 13,7%; у період з 7 до 8 місяців – на 9,9%. За період відгодівлі тварини першої групи перевершували поросят сьомої групи за середньодобовими приростами на 99 грамів або на 17,1%.
Отримані результати вказують на те, що утримання різної кількості свиней в одному станку при їх відгодівлі не впливає на розвиток внутрішніх органів (масу серця, масу легень, масу печінки та масу нирок) та м'ясні якості. Різниця за цими показниками між групами тварин статистично недостовірна.
Експериментально доведено, що утримання свиней на відгодівлі групами з різною кількістю тварин в одному станку не впливає на якісні показники м'яса та бульйону.
В результаті проведених досліджень було встановлено, що найбільш раціональним способом утримання свиней на відгодівлі є утримання їх по 2 голови в одному станку. The aim of the study was to investigate the effect of the size of groups of large white pigs on their growth, development and meat quality. The study included a tasting evaluation of products (meat and lard) obtained from the experimental animals. Feed consumption per 1 kg of animal gain was also studied. The studies found that after a month, animals kept for fattening in groups of 2 outperformed their peers (kept in groups of 20 and 30) by 6.4 and 7.8% in live weight, respectively; at six months – by 7.3 and 9.5%; at seven months – by 8.2 and 10.4%; and at eight months – by 7.6 and 10.3%. There was an increase in the average daily weight gain in all groups of experimental animals, but there were significant differences between the groups. Thus, the absolute growth rates in pigs of the first group compared to the seventh group were higher: from 4 to 5 months by 37.5%; from 5 to 6 months by 15.0%; from 6 to 7 months by 13.7%; from 7 to 8 months by 9.9%. During the fattening period, the animals of the first group outperformed the piglets of the seventh group in terms of average daily weight gain by 99 grams or 17.1%. The results obtained indicate that keeping different numbers of pigs in one pen during fattening does not affect the development of internal organs (heart weight, lung weight, liver weight, and kidney weight) and meat quality. The difference in these indicators between groups of animals is statistically insignificant. It has been experimentally proven that keeping pigs for fattening in groups with different numbers of animals in one pen does not affect the quality of meat and broth. As a result of the research, it was found that the most rational way to keep pigs for fattening is to keep them 2 heads in one pen. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/17048 |
Розташовується у зібраннях: | Статті (Факультет ТВППТСБ) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
стаття Люта Найчук.pdf | 513,45 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.