Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/17204
Назва: Modern cultivation technologies in improvement of corn quality
Інші назви: Використання сучасних технологій обробітку ґрунту для підвищення якості кукурудзи
Автори: Дробітько, Антоніна Вікторівна
Drobitko, Antonina
Качанова, Тетяна Володимирівна
Kachanova, Tatiana
Маркова, Наталія Валентинівна
Markova, Nataliya
Малкіна, В. М.
Malkina, V.
Ключові слова: врожайність
хімічний склад зерна
оранка
морфолого-біометричні показники
агротехнічні рішення
сільське господарство
productivity
chemical composition of grain
ploughing
morphological and biometric parameters
agriculture
Дата публікації: 2024
Видавництво: Mykolaiv National Agrarian University
Бібліографічний опис: Drobitko, А., Kachanova, T., Markova, N., & Malkina, V. (2024). Modern cultivation technologies in improvement of corn quality. Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science, 28(1), 19-28. https://doi.org/10.56407/bs.agrarian/1.2024.19
Дробітько А., Качанова Т., Маркова Н., Малкіна В. Використання сучасних технологій обробітку ґрунту для підвищення якості кукурудзи // Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science. 2024. Vol. 28, No. 1. P. 19-28. https://doi.org/10.56407/bs.agrarian/1.2024.19
Короткий огляд (реферат): Дослідження розвитку стійких та продуктивних методів вирощування кукурудзи стає актуальним завданням у зв’язку із зростаючим попитом на продовольчі ресурси та необхідністю оптимізації агротехнічних процесів. Мета дослідження – провести порівняльний аналіз вирощування кукурудзи за різних способів обробітку ґрунту. Для досягнення цієї мети було закладено польовий дослід, здійснено фенологічні спостереження за розвитком рослин кукурудзи та вивчено якісні показники зерна. Отримані результати аналізу врожайності кукурудзи свідчать, що за проведення оранки на глибину 30 см формується найбільша врожайність кукурудзи – 91,6 ц/га, а за дискування ґрунту на глибину 15 см встановлено найменшу урожайність – 80,6 ц/га. За результатами дослідження доведено, що спосіб обробітку ґрунту впливає на показники якості зерна, зокрема: вміст сирої клітковини, крохмалю, протеїну та сирого жиру. Так, за оранки на глибину 30 см вміст крохмалю в зерні становив 70,9 %, сирої клітковини – 2,12 %, протеїну – 10,2 %, а сирого жиру – 4,225 %. Виконаний кореляційно-регресійний аналіз довів, що коефіцієнт детермінації (R2) для обробітку ґрунту становить близько 0,9, це означає, що модель точно описує наявні дані, а для показників якості зерна R2 перебуває в діапазоні 0,66-0,99, що також характеризує наявний сильний зв’язок між досліджуваними факторами. Практичне значення отриманих результатів дослідження полягає в тому, що вони можуть слугувати основою для оптимізації агротехнічних процесів вирощування кукурудзи з метою збільшення врожайності та покращення якості зерна
Research on the development of sustainable and productive methods of corn cultivation is becoming relevant due to the growing demand for food resources and the need to optimise agrotechnical processes. The study aims to conduct a comparative analysis of maize cultivation under different tillage methods. A field experiment was conducted to achieve this goal, phenological observations of corn plant development was made, and grain quality was studied. The results of the maize yield analysis show that ploughing to a depth of 30 cm produces the highest maize yield of 91.6 c/ha while disking to a depth of 15 cm results in the lowest yield of 80.6 c/ha. The study proved that the method of tillage affects grain quality indicators, in particular, the content of crude fibre, starch, protein and crude fat. Thus, when ploughing to a depth of 30 cm, the starch content in the grain was 70.9%, crude fibre – 2.12%, protein – 10.2%, and crude fat – 4.225%. The correlation and regression analysis showed that the coefficient of determination (R2) for tillage is about 0.9, which means that the model accurately describes the available data, and for grain quality indicators, R2 is in the range of 0.66-0.99, which also indicates a strong relationship between the factors under study. The practical significance of the research results is that they can serve as a basis for optimising the agronomic processes of maize cultivation to increase yields and improve grain quality
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/17204
Розташовується у зібраннях:Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science. 2024. Vol. 28, № 1
Статті (Факультет агротехнологій)



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.