Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/1734
Title: | Ефективність використання спеціалізованого типу свиней за схрещування та гібридизації Эффективность использования специализированного типа свиней при скрещивании и гибридизации. The effectiveness of using a specialized type of pigs at the crossing and hybridization. |
Authors: | Гришина, Л. П. Фесенко, О. Г. Gryshyna, L. Fesenko, O. |
Keywords: | гибридизация скрещивание Комбинационная способность терминальные производители качество мяса гібридизація схрещування комбінаційна здатність термінальні плідники якість м’яса hybridization interbreeding combining ability terminal manufacturers the quality of the meat |
Issue Date: | 2015 |
Publisher: | Миколаївський національний аграрний університет |
Citation: | Гришина Л. П. Ефективність використання спеціалізованого типу свиней за схрещування та гібридизації / Л. П. Гришина. О. Г. Фесенко // Вісник аграрної науки Причорномор’я. – 2015. - Вип. 2 (84), Т. 2. – С. 40-47. |
Abstract: | Використано прийоми підвищення інформативності селекційного процесу
шляхом оцінки комбінаційної здатності (загальної і специфічної) порід.
Встановлено доцільність використання породи п’єтрен і термінальних кнурів
(дюрок × п’єтрен) на заключному етапі гібридизації: вихід м’яса в тушах
збільшується на 4,0…2,7% (Р≤0,001) у порівнянні з тваринами великої білої породи
й становить 65,13 і 63,83%, відповідно. Использованы приемы повышения информативности селекционного процесса путем оценки комбинационной способности (общей и специфической) пород. Установлена целесообразность использования породы пьетрен и терминальных хряков (дюрок х пьетрен) на заключительном этапе гибридизации: выход мяса в тушах увеличивается на 4,0…2,7% (р≤0,001) по сравнению с животными крупной белой породы и составляет 65,13 и 63,83% соответственно. There are used the methods of increasing the information content of the selection process by evaluating combining ability (general and specific) rocks. It is found the expediency of using the breed Pietrain and terminal boars (Duroc x Pietrain) at the final stage of hybridization: a meat yield in carcasses increased by 4,0…2,7% (p≤0,001) compared with animals large white breed and is 65.13 and 63.83%, respectively. |
URI: | http://hdl.handle.net/123456789/1734 |
Appears in Collections: | Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2015. - Вип. 2 (84). - Т. 2. |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
n84v2r2015t2grishina.pdf | 614,4 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.