Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/18561
Назва: Aspects of legume growth in Ukraine
Інші назви: Аспекти вирощування зернобобових культур в Україні
Автори: Дробітько, Антоніна Вікторівна
Drobitko, Antonina
Качанова, Тетяна Володимирівна
Kachanova, Tatiana
Маркова, Наталія Валентинівна
Markova, Nataliya
Манушкіна, Тетяна Миколаївна
Manushkina, Tetyana
Тарабріна, Альона-Марія
Tarabrina, Alona-Maria
Ключові слова: експорт
посівні площі
урожайність
соя
нут
сільськогосподарське виробництво
exports
acreage
yield
soy
chickpea
agricultural production
Дата публікації: 2024
Видавництво: Mykolaiv National Agrarian University
Бібліографічний опис: Аспекти вирощування зернобобових культур в Україні / А. В. Дробітько та ін. // Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science. 2024. Vol. 28, No. 2. P. 9-20.
Drobitko, А., Kachanova, T., Markova, N., Manushkina, T., & Tarabrina, A.-M. (2024). Aspects of legume growth in Ukraine. Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science, 28(2), 9-20. https://doi.org/10.56407/bs.agrarian/2.2024.09
Короткий огляд (реферат): Вирощування зернобобових культур в Україні є ключовим для сільського господарства та економіки, оскільки вони є стратегічними культурами для продовольчої безпеки, експортного потенціалу та сталого розвитку сільськогосподарського сектору. Мета дослідження полягала у вивченні поточного стану вирощування зернобобових культур в Україні та виявленні основних аспектів, які визначають їх виробництво. Для досягнення поставленої мети проаналізовано валовий збір, урожайність, посівні площі, динаміку експорту та цін таких зернобобових культур, як соя, нут, квасоля та горох за період 2015-2023 рр. Результати дослідження показали стабільність та потенційне зростання виробництва зернобобових культур в Україні. Незважаючи на зміни в рівні експорту, виробництва та переробки сої з року в рік, спостерігається загальний тренд їх збільшення. У 2023 році експорт сої досяг рекордного показника – 3,6 млн т, що є значним зростанням у порівнянні з найнижчим показником у 2021 році, коли було експортовано лише 1,4 млн т. Щодо гороху, нуту та квасолі, їх виробництво в Україні відображало тенденції коливання. Зокрема, максимум виробництва гороху припав на 2018 рік і становив 755 тис. т, виробництво нуту досягло найвищого рівня у 2021 році (93,4 тис. т), а квасолі – у 2020 році (65 тис. т). У період з 2021 по 2023 роки ціни на зернобобові культури в Україні показали стійке зростання, зокрема, ціна на нут становила 21,6 тис. грн/т, на квасолю – 33-35 тис. грн/т, на горох – 8,1 тис. грн/т. Цінова динаміка сої також показала зростання до рівня 17,2-17,4 тис. грн/т. Стратегічні напрями, визначені у дослідженні, вказують на необхідність інвестування у наукові дослідження, технологічний прогрес та інфраструктуру для забезпечення сталості у вирощуванні зернобобових культур
The cultivation of legumes in Ukraine is key for agriculture and the economy, as they are strategic crops for food security, export potential and sustainable development of the agricultural sector. The study aimed to examine the current state of legume cultivation in Ukraine and identify the main aspects that determine their production. Gross harvest, yields, planted areas, export dynamics and prices of such legumes as soybeans, chickpeas, beans and peas for 2015-2023 were analysed to address the set aim. The results of the study showed the stability and potential growth of legume production in Ukraine. Despite changes in the level of soybean exports, production and processing from year to year, there is a general upward trend. In 2023, soybean exports reached a record high of 3.6 million tonnes, a significant increase from the lowest level in 2021, when only 1.4 million tonnes were exported. As for peas, chickpeas and beans, their production in Ukraine reflected fluctuating trends. Pea production peaked in 2018 at 755 thousand tonnes, chickpea production reached its highest level in 2021 (93.4 thousand tonnes), and beans in 2020 (65 thousand tonnes). In the period from 2021 to 2023, prices for legumes in Ukraine showed steady growth, with chickpeas at 21.6 thousand UAH/t, beans at 33-35 thousand UAH/t, and peas at 8.1 thousand UAH/t. The price dynamics of soybeans also showed an increase to the level of 17.2-17.4 thousand UAH/t. The strategic directions identified in the study point to the need to invest in research, technological progress and infrastructure to ensure sustainability in legume production
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/18561
Розташовується у зібраннях:Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science. 2024. Vol. 28, № 2
Статті (Факультет агротехнологій)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Aspects of legume growth in Ukraine.pdf411,05 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.