Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/18636
Title: Технологія виробництва кисломолочних напоїв в умовах ПРАТ «ЛАКТАЛІС- МИКОЛАЇВ» м. Миколаїв
Authors: Трибрат, Руслан Олександрович, науковий керівник
Tribrat, Ruslan, scientific director
Ященко, Л.
Issue Date: 2024
Citation: Ященко Л. Технологія виробництва кисломолочних напоїв в умовах ПРАТ «ЛАКТАЛІС- МИКОЛАЇВ» м. Миколаїв : кваліфікаційна робота на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 181 – «Хaрчoвi технoлoгiї» / наук. керівн. Р. О. Трибрат. Миколаїв : МНАУ, 2024. 85 с.
Abstract: Технологія молока і молочних продуктів – це сукупність знань про сучасні способи переробки молочної сировини з метою одержання продуктів високої якості. Сучасний ринок молочної продукції є однією із найбільших та найважливіших перспективних складових частин ринку агропромислового комплексу. Від розвитку ринку напряму залежить забезпечення населення продуктами харчування, що виробляються з молока і є життєво необхідними для кожної людини. У нашій країні випускається широкий асортимент молока, розрізняється по тепловій обробці, за хімічним складом, у складі яких є або немає наповнювачів.[2] Молоко та молочні продукти дуже важливий елемент повноцінного здорового харчування. Питне молоко містить необхідні елементи, характеризується високими споживчими властивостями, а саме його хімічним складом, енергетичною цінністю, засвоюваністю, органолептичними показниками. [1] До його складу входять: - Ліпіди. Жир молока добре засвоюється організмом, відіграє важливу роль у правильному функціонуванні організму людини, містить жиророзчинні вітаміни. А полі ненасичені жирні кислоти (лінолева, ліноленова, арахідонова) є незамінними в харчуванні, оскільки не синтезуються в організмі людини. [10] - Білки. Є основним компонентом клітин і тканин в організмі, без будівельних властивостей білка організм не може правильно розвиватись. Казеїн забезпечує організм незамінними амінокислотами впродовж тривалого часу. Сироваткові білки молока містять у складі ще більше незамінних амінокислот, імуноглобулін виконує захисну функцію, є носієм пасивного імунітету[10] Вуглеводи. Основний карбогідрат молока- лактоза, дисахарид галактози і глюкози, несе енергетичну функцію а також зумовлює приємний смак молока. - Мінеральні речовини. Кальцій, Фосфор, Магній- забезпечують організм матеріалом для побудови кісткової тканини, Натрій, Калій створюють осмотичний тиск для буферності крові.[10] - Вітаміни. Молоко забезпечує вітаміни А, групи D, Е, К, групи В, С. Відіграють важливу роль в процесах обміну. - Ферменти. Молоко як сировина, є полідисперсною системою , неоднорідною біологічною рідиною, у якій окремі компоненти перебувають на різних ступенях дроблення. Вода і плазма, яка утворює дисперсну систему, перебуває в безперервній фазі, яка носить назву «дисперсне середовище», а дисперсною фазою називають компоненти молока, які в ній містяться. Перевагою даного підприємства є безвідходне виробництво завдяки раціонально підібраному асортименту продукції. [1] З кожним роком роль кисломолочних напоїв в харчуванні людини стрімко зростає, завдяки їх лікувальними властивостями. Значну кількість жирних поліненасичених кислот, які в організмі людини не синтезуються, містить молочний жир, який у порівнянні з іншими жирами засвоюється краще, цьому сприяє відносно низька температура плавлення (27-34°С) і його перебування в формі дрібних жирових кульок. [9]
URI: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/18636
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи (Факультет ТВППТСБ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
КР_ЯЩЕНКО .pdf631,23 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.