Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/18784
Назва: Оцінка конкурентоспроможності агропідприємств Миколаївського регіону в умовах сталого розвитку
Інші назви: Assessment of Competitiveness of Agricultural Enterprises in the Mykolaiv Oblast in the Context of Sustainable Development
Автори: Стаценко, В. О.
Statsenko, Vladyslav
Кушнірук, Віктор Степанович
Kushniruk, Viktor
Ключові слова: конкурентоспроможність
оцінка конкурентоспроможності
аграрні підприємства
конкурентні переваги
порівняльні переваги
бенчмаркінг
competitiveness
competitiveness assessment
agricultural enterprises
competitive advantages
comparative advantages
benchmarking
Дата публікації: 2024
Бібліографічний опис: Стаценко В.О., Кушнірук В.С. Оцінка конкурентоспроможності агропідприємств Миколаївського регіону в умовах сталого розвитку. Modern Economics. 2024. № 45(2024). С. 79-87. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V45(2024)-11.
Statsenko V., Kushniruk V. (2024). Assessment of Competitiveness of Agricultural Enterprises in the Mykolaiv Oblast in the Context of Sustainable Development. Modern Economics, 45(2024), 79-87. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V45(2024)-11.
Короткий огляд (реферат): Забезпечення продовольчої безпеки України, створення експортного потенціалу та загалом зміцнення економіки країни – все це гарантує розвиток агропромислового комплексу нашої держави. Світова ситуація на ринку та збільшення чисельності населення планети сприяє збільшенню виробництва агропродукції в довготерміновій перспективі. Розроблення концепції сталого розвитку змушує переосмислити сутність та рушійну силу метаморфози системи управління агропідприємствами. Модель сталого розвитку в перехідному стані економіки України передбачає потребу в розробці результативного господарського механізму та провадження досліджень на тему конкурентоспроможності аграрних господарств, які зазначають характеристики економіки сталого розвитку. Конкурентоспроможність підприємств агропромислового комплексу виявляє потенціал та результативність адаптації до умов конкурентного ринку. Економічні перетворення в Україні не спонукали до автоматичного продукування ефективного конкурентного осередку, не сприяли посиленню конкурентоспроможності агропідприємств та не сприяли їхній інвестиційній привабливості. У статті проведено оцінку конкурентоспроможності аграрних підприємств Миколаївського регіону в умовах сталого розвитку. Наведено різні підходи до трактування дефініції поняття конкурентоспроможності за різними джерелами та висунуто власне твердження даного поняття. Проведено аналіз класифікації підходів до оцінки конкурентоспроможності. Проведена оцінка конкурентоспроможності аграрних підприємств Миколаївського регіону, що функціонують в різних галузях аграрного господарства та реалізують вирощену (вироблену чи перероблену) продукцію згідно різних каналів збуту. Оцінку конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств проведено на основі методу порівняльних переваг, бенчмаркінгу та теорії ефективної конкуренції. Згідно з проведеними дослідженнями оцінки конкурентоспроможності обраних підприємств найліпше становище в конкурентному середовищі займає ТОВ «Поріччя». Встановлено, що найкращим напрямком посилення конкурентоспроможності виробництва в аграрних підприємствах являється його інтенсивна модернізація.
The competitiveness of agricultural enterprises in a market economy is determined by their position in product markets, i.e. their ability to produce and sell their own products, which are more attractive to consumers than the products of competitors in terms of price and non-price characteristics. Therefore, determining the competitiveness of agricultural enterprises in Mykolaiv Oblast will help to identify their strengths and weaknesses in order to implement measures to improve their competitive position on the market. Purpose. The purpose of the article is to determine the competitiveness of agricultural enterprises in Mykolaiv region by various methods and directions for strengthening their competitive position among other agricultural enterprises. Results. The article analyzes and suggests directions for improvement of competitiveness of agricultural enterprises of Mykolaiv Oblast taking into account conditions of sustainable development. The article provides generalized results on the assessment of competitiveness using various methods - comparative advantage, the theory of effective competition and benchmarking. Conclusions. The article assesses the competitiveness of agricultural enterprises in Mykolaiv Oblast using the method of comparative advantages, the method of the theory of effective competition and benchmarking. The study showed that in 2020-2022 the best level of competitiveness among the agricultural enterprises selected for the study was demonstrated by Porichchya LLC, which reached the first place in the rating. The study formulated tasks to improve the competitive position of enterprises not only at the national, but also at the international level.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/18784
Розташовується у зібраннях:Modern Economics. - 2024. - Вип. 45
Статті (Факультет менеджменту)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
statsenko.pdf312,06 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.