Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/19074
Назва: | Prospects and directions of diversification of oilseed group crops |
Інші назви: | Перспективи та напрямки диверсифікації культур олійної групи |
Автори: | Гамаюнова, Валентина Василівна Gamayunova, Valentina Хоненко, Любов Григорівна Honenko, Lubov Миколайчук, Віра Георгіївна Mikolajchuk, Vira Кувшинова, Анна Олександрівна Kuvshinova, Anna |
Ключові слова: | agro-industrial complex oilseed plants technology elements varieties and hybrids yield seed quality агропромисловий комплекс рослини олійної групи елементи технології сорти і гібриди урожайність якість насіння |
Дата публікації: | 2024 |
Бібліографічний опис: | Gamayunova, V., Khonenko, L., Mykolaichuk, V., & Kuvshinova, A. (2024). Prospects and directions of diversification of oilseed group crops. Scientific Horizons, 27(10), 102-112. https://doi.org/10.48077/scihor10.2024.102. |
Короткий огляд (реферат): | The purpose of the study was to examine the influence of technology elements on the yield and quality of oil from various varieties of oilseeds, in particular, sunflower, rapeseed, safflower, camelina, and brown mustard. The effectiveness of various agricultural techniques (types of fertilisers, protection systems, and agrotechnical measures) to improve the quality and quantity of these crops was evaluated. The study was conducted for three years on the basis of the educationalscientific-practical centre of Mykolaiv National Agrarian University. The methodology included conducting field experiments with various agronomic technologies, laboratory analysis of the obtained plant samples, and determining the oil content. According to the results, the use of an optimised nutrition system and a combined protection system increases the yield of sunflower seeds by 15%, the quality of oil by 10%, and the use of innovative elements for growing flax increases the oil content of seeds by 8%. For rapeseed, it was determined that the use of adopted nutrition and protection systems increases the yield by 20%. The mustard examination showed a substantial improvement in the crop’s resistance to diseases when using integrated plant protection. The findings confirmed the importance of choosing the optimal elements of the technology that contribute to improving the yield and quality of oilseeds. This issue is relevant since oilseeds occupy a substantial place in the agro-industrial complex. Increasing the efficiency of growing oilseeds not only provides stable profits for farmers but also has a positive impact on the food security of the country in general. Thus, the introduction of scientifically based agronomic measures is a critical factor for achieving sustainable development of the agricultural sector and diversification of oilseeds. - Метою роботи було дослідити вплив елементів технології на врожайність і якість олії з різних сортів олійних культур, зокрема соняшника, ріпаку, сафлору красильного, льону, рижію, гірчиці сизої. Оцінено ефективність різних методів агротехніки (види добрив, системи захисту та агротехнічні заходи) для покращення якості і кількості врожаю цих культур. Дослідження проводили впродовж трьох років на базі навчально-науковопрактичного центру Миколаївського національного аграрного університету. Методологія включала проведення польових експериментів дослідів із різними агрономічними технологіями, лабораторний аналіз отриманих рослинних зразків, визначення вмісту олії. За результатами встановлено, що застосування оптимізованої системи живлення та комбінованої системи захисту підвищує врожайність насіння соняшника на 15 % та якість олії на 10 %, застосування інноваційних елементів за вирощування льону збільшує олійність насіння на 8 %. Для ріпака було встановлено, що використання прийнятих систем живлення та захисту підвищує врожайність на 20 %. Дослідження гірчиці продемонструвало значне поліпшення стійкості культури до хвороб при застосуванні інтегрованого захисту рослин. Висновки підтверджують важливість вибору оптимальних елементів технології, які сприяють підвищенню врожайності та якості олійних культур. Це питання є надзвичайно актуальним, оскільки олійні культури займають значне місце в агропромисловому комплексі. Підвищення ефективності вирощування олійних культур не лише забезпечує стабільний прибуток для аграріїв, але й позитивно впливає на продовольчу безпеку країни в цілому. Таким чином, впровадження науково обґрунтованих агрономічних заходів є ключовим фактором для досягнення сталого розвитку аграрного сектору та диверсифікації культур олійної групи. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/19074 |
Розташовується у зібраннях: | Публікації науково-педагогічних працівників МНАУ у БД Scopus Статті (Факультет агротехнологій) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Scientific Horizons_2024_2_10-102-112.pdf | 1,6 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.