Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/19890
Назва: Огляд основних хвороб Solanum lycopersicum та методи хімічного контролю патогенів
Інші назви: Review of the main diseases of Solanum lycopersicum and methods of chemical control of pathogens
Автори: Гаврилюк, Лілія
Безноско, Ірина
Гуменний, Данило
Гентош, Дмитро
Башта, Олена
Havryliuk, Liliia
Beznosko, Iryna
Humennyi, Danylo
Gentosh, Dmytro
Bashta, Olena
Ключові слова: мікроскопічні гриби
томати
хімічні речовини
бактерії
віруси
агроценоз
Дата публікації: 2024
Бібліографічний опис: Havryliuk, L., Beznosko, I., Humennyi, D., Gentosh, D., & Bashta, O. (2024). Review of the main diseases of Solanum lycopersicum and methods of chemical control of pathogens. Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science, 28(4), 32- 40. doi: 10.56407/bs.agrarian/4.2024.xx.
-
Огляд основних хвороб Solanum lycopersicum та методи хімічного контролю патогенів / Л. Гаврилюк, І. Безноско, Д. Гуменний, Д. Гентош, О. Башта. Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science. 2024. Vol. 28, no. 4. P. 32-40. DOI: https://doi.org/10.56407/bs.agrarian/4.2024.32
Короткий огляд (реферат): У статті наведено перелік основних хвороб рослин томатів (Solanum lycopersicum), що спричиняються вірусними, бактеріальними та фітопатогенними мікроорганізмами. Патогенні мікроорганізми, паразитуючи на рослинах томатів, викликають великі втрати врожаю в сільськогосподарському виробництві, знижуючи якість продукції. Метою дослідження було з’ясувати вплив мікроорганізмів на рослини томатів, ступінь їх шкодочинності та методи боротьби зі збудниками хвороб. Встановлено, що основні хвороби рослини томатів викликані грибами роду: Fusarium (фузаріоз), Phytophthora (фітофтороз), Botrytis (сіра гниль), Alternaria (альтернаріоз); віруси Omato spotted wilt virus (вірус плямистого в’янення), Tomato yellow leaf curl virus (вірус жовтого скручування листя), бактерії Ascochyta cucumis (бактеріальний рак томатів), Xanthomonas vesicatoria (бактеріальна плямистість). Проаналізовано, що сільськогосподарські хімікати є важливою складовою для управління шкідниками та хворобами, тому основним засобом боротьби з хворобами рослин є хімічні речовини, такі як прохлораз, тіабендазол, пропіконазол, карбендазим, беноміл, тіофант, фуберідазол та ін. Досліджено, що системні фунгіциди відіграють важливу роль у боротьбі з різними хворобами, виявляють корисну фізіологічну або стимулюючу ріст дію на рослини, включаючи затримку старіння листя, підвищення вмісту хлорофілу. Встановлено, що у боротьбі з альтернаріозом ефективним є застосування фунгіцидів (хімічна група стробілурін і карбоксамід), а основною стратегією боротьби з сірою гниллю є хімічний контроль шляхом застосування синтетичних фунгіцидів: інгібітори хінону, бензімідазолу, карбамати, фенілпіроли та інгібітори сукцинатдегідрогенази. Огляд хвороб та методів хімічного контролю патогенів є надзвичайно корисним для застосування у сільському господарстві. Практична цінність дослідження полягає в тому, що ця інформація допомагає сільськогосподарським виробникам ефективно управляти врожаєм та зберігати якість плодів. Знання про основні хвороби, які можуть уражувати томати, дозволяє вчасно виявляти симптоми та вживати відповідні заходи для їх запобігання та лікування
This article overviews the major diseases affecting tomato plants (Solanum lycopersicum), caused by viral, bacterial, and phytopathogenic microorganisms. Pathogenic microorganisms parasitising tomato plants lead to significant crop losses in agricultural production, reducing the quality of the produce. The study aimed to investigate the impact of microorganisms on tomato plants, the extent of their harmful effects, and methods of controlling disease pathogens. It has been established that the primary diseases of tomato plants are caused by fungi of the genera Fusarium (fusarium wilt), Phytophthora (late blight), Botrytis (grey mould), and Alternaria (early blight); viruses such as tomato spotted wilt virus and tomato yellow leaf curl virus; and bacteria such as Ascochyta cucumis (bacterial canker of tomatoes) and Xanthomonas vesicatoria (bacterial spot). Agricultural chemicals are recognised as an essential component in pest and disease management, and the primary means of combating plant diseases include chemical substances such as prochloraz, thiabendazole, propiconazole, carbendazim, benomyl, thiophanate, fuberidazole, and others. Systemic fungicides are crucial in controlling various diseases and exhibit beneficial physiological or growth-stimulating effects on plants, including delaying leaf senescence and increasing chlorophyll content. It has been observed that fungicides (chemical groups: strobilurin and carboxamide) are effective in combating early blight, while the primary strategy for controlling grey mould involves chemical management through the use of synthetic fungicides such as quinone inhibitors, benzimidazoles, carbamates, phenylpyrroles, and succinate dehydrogenase inhibitors. Reviewing diseases and chemical control methods for pathogens is highly valuable for agricultural applications. The practical significance of this research lies in its ability to help agricultural producers manage their crops effectively and maintain fruit quality. Knowledge of the major diseases affecting tomatoes enables the timely identification of symptoms and the implementation of appropriate preventive and treatment measures
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/19890
Розташовується у зібраннях:Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science. 2024. Vol. 28, № 4

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science, Vol 28, No 4, 2024-32-40.pdf669,72 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.