Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2019
Title: Перспективи міжнародного співробітництва україни у сфері безпечності та якості харчових продуктів
Перспективы международного сотрудничества Украины в сфере безопасности и качества пищевых продуктов.
Prospects of international cooperation between Ukraine in the sphere of security and quality of product food.
Authors: Патрєва, Людмила Семенівна
Патрева, Людмила Семеновна
Patreva, Ludmila
Keywords: міжнародне співробітництво
харчові продукти
безпечність
якість
международное сотрудничество
пищевые продукты
безопасность
качество
Ukraine
international cooperation
production
safety
quality
Issue Date: 2016
Publisher: Миколаївський національний аграрний університет
Citation: Патрєва Л. С. Перспективи міжнародного співробітництва україни у сфері безпечності та якості харчових продуктів / Л. С. Патрєва // ВІсник аграрної науки Причорномор'я. - 2016. - Вип. 3 (91). - С. 124-134.
Abstract: Проаналізовано передумови для налагодження співробітництва у відповідних міжнародних агенціях. Розглянуто ключові елементи Положення щодо поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі з ЄС. Визначено шляхи державного забезпечення безпечності та якості харчових продуктів у відповідності із Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Розглянуто основні положення системи НАССР для гармонізації вітчизняних та міжнародних стандартів у сфері якості та безпеки харчових продуктів.
Проанализированы предпосылки для налаживания сотрудничества в международных агентствах. Рассмотрены ключевые элементы Положения об углубленной и всеобъемлющей зоне свободной торговли с ЕС. Определены пути государственного обеспечения безопасности и качества пищевых про- дуктов в соответствии с Законом Украины «Об основных принципах и требова- ниях к безопасности и качеству пищевых продуктов». Рассмотрены основные положения системы НАССР для гармонизации отечественных и международных стандартов в области качества и безопасности пищевых продуктов.
Based on the study can be found that differences in technical standards and norms is one of the major problems faced by Ukrainian and European companies. Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA) provides for harmonization of Ukrainian and European standards for industrial products and agricultural products; which means production and sales by the same rules. Ukraine needs to take measures progressively to achieve compliance with EU technical regulations and systems of standardization, metrology, accreditation, conformity assessment and market surveillance and the EU adhere to the principles and practices set out in existing EU Regulations and Decisions. Ukraine should align its legislation on sanitary and phytosanitary measures and accepted norms and standards of the EU. The Law of Ukraine "On basic principles and requirements for safety and quality of food» № 1602-VII has the nature of European integration and involves participation in the relevant international organizations that set standards for sanitary measures and food at the regional and global levels.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/2019
Appears in Collections:Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2016. - Вип. 3 (91).
Статті (Факультет ТВППТСБ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
n91v2r2016patreva.pdf435,33 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.