Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/21004
Назва: Problems and Prospects of Staffing of Food Industry Enterprises in the Conditions of Digital Economy
Інші назви: Проблеми та перспективи кадрового забезпечення підприємств харчової промисловості в умовах цифрової економіки
Автори: Горбенко, Олена Андріївна
Gorbenko, Elena
Іванов, Геннадій Олександрович
Ivanov, Gennadiy
Галєєва, Антоніна Петрівна
Halyeyeva, Antonina
Храмов, Микита Сергійович
Khramov, Mykyta
Ключові слова: кадрове забезпечення
підприємства харчової промисловості
цифрова економіка
підготовка кадрового потенціалу
human resources
food industry enterprises
digital economy
human resource training
Дата публікації: 2025
Бібліографічний опис: Gorbenko O., Ivanov G., Haleeva A., Khramov M. (2025). Problems and Prospects of Staffing of Food Industry Enterprises in the Conditions of Digital Economy. Modern Economics, 49(2025), 50-56. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V49(2025)-07.
-
Горбенко О. А., Іванов Г. О., Галєєва А.П., Храмов М. С. Проблеми та перспективи кадрового забезпечення підприємств харчової промисловості в умовах цифрової економіки (in English). Modern Economics. 2025. № 49(2025). С. 50-56. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V49(2025)-07.
Короткий огляд (реферат): Introduction. The development of the digital economy gives rise to a number of challenges for staffing food industry enterprises, including the introduction of innovative technologies and automated systems, big data analysis, and artificial intelligence tools. Therefore, the processes of training qualified personnel require transformation and orientation on the use of digital technologies to meet the requirements of the modern labor market. Purpose. The article outlines the problems of staffing food industry enterprises and identifies promising ways of adapting specialists to the requirements of digitalization. Results. The article outlines the problems and challenges of staffing food industry enterprises in the digital economy. Based on this analysis, a survey was conducted among graduates regarding the impact of the level of digital literacy on employment. A statistical test of the reliability of the results obtained was carried out, during which the hypothesis was accepted that the level of digital literacy is directly proportional to a high level of employment. The relevance of digital economy tools in the context of food industry enterprises was also assessed. The final stage was to outline the prospects for staffing food industry enterprises in the context of the digital economy. Conclusions. The article presents the problems and prospects in food industry enterprises in the digital economy. As well as there are presented the results the level of influence of digital skills of future specialists on demand in the labour market and analysis of the level of development of digital skills of graduates working in food industry enterprises. It is concluded that prospects of staffing of food industry enterprises in the conditions of digital economy are development of digital competencies, integration of artificial intelligence and Big Data, dual education and development of flexible forms of employment.
-
Розвиток цифрової економіки спричиняє появі низки викликів для кадрового забезпечення підприємств харчової промисловості, до яких відносяться впровадження інноваційних технологій та автоматизованих систем, аналіз великих даних, засоби штучного інтелекту. Тому процеси підготовки кваліфікованих кадрів потребують трансформації та орієнтацію на застосування цифрових технологій для відповідності фахівців вимогам сучасного ринку праці. У статті окреслено проблеми кадрового забезпечення підприємств харчової промисловості та визначено перспективні шляхи адаптації фахівців до вимог цифровізації. В статті окреслено проблеми та виклики кадрового забезпечення підприємств харчової промисловості в умовах цифрової економіки. На основі цього аналізу серед випускників проведено опитування стосовно впливу рівня цифрової грамотності на працевлаштування. Здійснено статистичну перевірку достовірності отриманих результатів, в ході якої прийнято гіпотезу, що рівень цифрової грамотності прямо пропорційний високому рівню працевлаштування. Також здійснено оцінку актуальності засобів цифрової економіки в умовах підприємств харчової промисловості. Заключним етапом було окреслення перспектив кадрового забезпечення підприємств харчової промисловості в умовах цифрової економіки. У статті представлено проблеми та перспективи розвитку підприємств харчової промисловості в цифровій економіці. А також наведено результати визначення рівня впливу цифрових навичок майбутніх спеціалістів на попит на ринку праці та аналізу рівня розвитку цифрових навичок випускників, які працюють на підприємствах харчової промисловості. Зроблено висновок, що перспективами кадрового забезпечення підприємств харчової промисловості в умовах цифрової економіки є розвиток цифрових компетенцій, інтеграція штучного інтелекту та Big Data, дуальна освіта та розвиток гнучких форм зайнятості.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/21004
https://doi.org/10.31521/modecon.V49(2025)-07
Розташовується у зібраннях:Modern Economics. - 2025. - Вип. 49
Статті (Інженерно-енергетичний факультет)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
gorbenko.pdf456,19 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.