Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/22262
Title: Вплив складу живильних середовищ на ріст і розвиток експлантів винограду, отриманих в умовах in vitro
Authors: Люта, Ірина Миколаївна
Lіuta, Iryna
Keywords: виноград
рослини
отримані in vitro
мікроклональне розмноження
фіторегулятори
коренеутворення
міжвузля
експланти
grapes
test tube plants in vitro
micropropagation
phytoregulators
root formation
internodes
explants
Issue Date: 2024
Citation: Люта І. Вплив складу живильних середовищ на ріст і розвиток експлантів винограду, отриманих в умовах in vitro. International Science Journal of Engineering & Agriculture. 2024. Vol. 3, No.6. p. 107-116. doi: 10.46299/j.isjea.20240306.11.
Abstract: Метою дослідження було встановини оптимальний склад субстратів для вирощування винограду в умовах in vitro. Під час експерименту було досліджено вплив 6- бензиламінопурину, індол-3-оцтової та гіберелінової кислот в складі поживних середовищ на ріст і розвиток експлантів винограду. Отримані результати вказують на те, що фітогормони позитивно впливають на розмноження сортів винограду in vitro. Використання 6-БАП в складі поживних середовищ в обох варіантах дослідження дійсно прискорює темпи росту досліджуваних рослин. Найбільший приріст був зафіксований на поживному середовищі Мурасіге-Скуга сорту Аркадія – 12,0 см, середовище Уайта поступається за цим показником по всім сортам винограду. Однак оптимальною концентрацією 6-бензиламінопурину, яка найбільше впливає на рослини винограду в обох випадках, була концентрація 1 мг/л. При використанні модифікованого поживного середовища Уайта найкращий розвиток виноградних пагонів спостерігався при концентрації гібереліну 1 мг/л, довжина стебла була в межах 9,8-10,0 см, а кількість міжвузля – 4,9-5,6 штук. Дослідження показало, що обрана концентрація індол-3-оцтової кислоти (0,2-0,5 мг/л) є досить прийнятною для розвитку кореневої системи рослин винограду, отриманих in vitro. Однак, як і очікувалося, сорти, вирощені на поживних середовищах Уайта, відстали в розвитку від конкурентів через слабкий ріст кореневої системи. Найкращі результати продемонстрував сорт винограду Подарунок Магарача, довжина коренів якого становить 3,8 см. Отримані в ході дослідження дані про склад середовища для мікроклонального розмноження винограду в умовах in vitro показують, що агаризовані поживні середовища Мурасіге-Скуга, зокрема, їх модифікації з вмістом 1,0 мг/л 6-бензиламінопурину, 1,0 мг/л гіберелінової кислоти та 0,5 мг/л індол-3-оцтової кислоти є оптимальними для мікроклональної регенерації винограду.
The aim of the study was to determine the optimal composition of substrates for growing grapes in vitro. During the experiment, the effect of 6-benzylaminopurine, indole-3-acetic acid and gibberellic acid in the composition of nutrient media on the growth and development of grape explants was investigated. The results obtained indicate that phytohormones have a positive effect on the propagation of grape varieties in vitro. The use of 6-BAP in the composition of nutrient media in both variants of the study really accelerates the growth rate of the studied plants. The largest increase was recorded on Murashige-Skoog nutrient medium of Arcadia variety – 12.0 cm, White's medium is inferior in this indicator for all grape varieties. However, the optimal concentration of 6- benzylaminopurine, which has the greatest effect on grape plants in both cases, was 1 mg/l. When using White's modified nutrient medium, the best development of grape shoots was observed at a gibberellin concentration of 1 mg/l, the stem length was within 9.8-10.0 cm, and the number of internodes was 4.9-5.6 pieces. The study showed that the chosen concentration of indole-3-acetic acid (0.2-0.5 mg/l) is quite acceptable for the development of the root system of grape plants grown in vitro. However, as expected, the varieties grown on White's nutrient media lagged behind their competitors due to poor root system growth. The best results were demonstrated by the grape variety Podarok Magaracha, whose root length is 3.8 cm. The data obtained during the study on the composition of the medium for microclonal propagation of grapes in vitro show that MurashigeSkoog agarified nutrient media, in particular, their modifications containing 1.0 mg/l of 6- benzylaminopurine, 1.0 mg/l of gibberellic acid and 0.5 mg/l of indole-3-acetic acid, are optimal for microclonal regeneration of grapes.
URI: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/22262
Appears in Collections:Статті (Факультет ТВППТСБ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
j.isjea.20240306.11.pdf458,54 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.