Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2248
Title: Характеристика твердості та міцності зернівок пшениці спельти залежно від сорту та лінії
Характеристика твердости и прочности зерновки пшеницы спельты в зависимости от сорта и линии.
Characteristics of hardness and strength of caryopsides of spelt wheat depending on the variety and strain.
Authors: Господаренко, Г. М. 
Полторецький, С. П. 
Любич, В. В. 
Воробйова, Н. В. 
Улянич, І. Ф. 
Капрій, М. М. 
Hospodarenko, H. 
Poltoretskyi, S. 
Liubych, V. 
Vorobiova, N. 
Ulianych, I. 
Kapriy, M. 
Keywords: пшениця спельта
тип твердості
індекс розміру часточок
міцність зернівки
spelt wheat
type of hardness
index of particle size
strength of caryopsis
Issue Date: 2017
Publisher: Миколаївський національний аграрний університет
Citation: Характеристика твердості та міцності зернівок пшениці спельти залежно від сорту та лінії / Г. М. Господаренко, С. П. Полторецький, В. В. Любич [та ін.] // Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2017. - Вип.1 (93). - С. 86-94.
Abstract: Наведено результати вивчення твердості та міцності зернівок різних сортів і ліній пшениці спельти. Встановлено, що міцність зернівок пшениці спельти істотно змінюється залежно від сорту та лінії. Зусилля, необхідне для руйнування зернівки стисненням, змінюється від 78,1 до 119,7 Н. Високою міцністю характеризується зерно сорту пшениці спельти Зоря України та ліній LPP 1224, LPP 1224, NAK34/12–2, NAK 22/12. Зусилля, необхідне для руйнування зернівки сколюванням, змінюється в меншому діапазоні – від 27,3 до 37,3 Н. Проте зерно досліджуваних форм належить до м’якозерного типу твердості, оскільки індекс розміру часточок змінюється від 30,0 до 57,2%.
Приведены результаты изучения твердости и прочности зерновок различных сортов и линий пшеницы спельты. Установлено, что прочность зерновок пшеницы спельты существенно меняется в зависимости от сорта и линии. Усилие, необходимое для разрушения зерновки сжатием, меняется от 78,1 до 119,7 Н. Высокой прочностью характеризуется зерно сорта пшеницы спельты Заря Украины и линий LPP 1224, LPP 1224, NAK34/12-2, NAK 22/12. Усилие, необходимое для разрушения зерновки скалыванием, изменяется в меньшем диапазоне – от 27,3 до 37,3 Н. Однако зерно исследуемых форм принадлежит к мягкозерновому типу твердости, поскольку индекс размера частиц меняется от 30,0 до 57,2%.
The results of the study on hardness and strength of caryopsides of different varieties and strains of spelt wheat are shown. It is determined that the strength of caryopsides of spelt wheat varies significantly depends on the variety and strain. The effort required for the caryopsis destruction by compression changes from 78.1 to 119.7 H. Grain of spelt wheat of Zoria Ukrainy and LPP 1224, LPP 1224, NAK34/12–2 and NAK 22/12 strains are characterized by high strength. The effort required for the caryopsis destruction by chipping changes in a smaller range from 27.3 to 37.3 H. However, grain of studied varieties belongs to the soft-grained type of hardness as an index of particle size ranges from 30.0 to 57.2%.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/2248
Appears in Collections:Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2017. - Вип. 1 (93).

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
n93v1r2017hospodarenko.pdf4,34 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.