Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/2258
Title: Використання яловичини, одержаної від тварин різних вагових кондицій для виробництва ковбас
Использование говядины, полученной от животных разных весовых кондиций для производства колбас.
The use of beef obtained from animals of different weight conditions for the production of sausages.
Authors: Петрова, Олена Іванівна
Петрова, Елена Ивановна
Petrova, Olena
Трибрат, Руслан Олександрович
Трибрат, Руслан Александрович
Tribrat, Ruslan
Сморочинський, Олександр Михайлович
Smorochinsky, A.
Сморочинский, Александр Михайлович
Keywords: велика рогата худоба
технологія
відгодівля
яловичина
варена ковбаса
органолептична оцінка
cattle
technology
the fattening beef
cooked sausage
organoleptic evaluation
Issue Date: 2017
Publisher: Миколаївський національний аграрний університет
Citation: Петрова О. І. Використання яловичини, одержаної від тварин різних вагових кондицій для виробництва ковбас / О. І. Петрова, Р. О. Трибрат, О. М. Сморочинський // Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2017. - Вип. 1 (93). - С. 129-135.
Abstract: Обгрунтовано актуальність досліджень технології виробництва яловичини за відгодівлі молодняку української червоної молочної породи в південному регіоні України. Проаналізовано класичну технологію виробництва варених ковбас та особливості приготування фаршу з використанням яловичини. Визначено ефективність відгодівлі молодняку великої рогатої худоби до різних вагових кондицій та вплив маси та технологічних властивостей яловичини на величину виходу варених ковбас та їх якість.
Обоснована актуальность исследований технологии производства говядины при откорме молодняка украинской красной молочной породы в южном регионе Украины. Проанализована классическая технология производства вареных колбас и особености приготовления фарша с использованием говядины. Определена эффективность откорма молодняка крупного рогатого скота до разных весовых кондиций и их влияние на массу говядины, технологические свойства сырья и величину выхода вареных колбас, их качество.
The topicality of technology researches of beef production with fattening calves of Ukrainian red dairy breed in the southern region of Ukraine is proved. The classical technology of cooked sausages production and especially beef cooking. Is analyzed the efficiency of fattening young cattle of different weight conditions and the influence of masita technological properties of beef by the amount of output cooked sausages and their quality are determined. It is showed that the live weight of animals of group 2 for the implementation of their meat at the age of 24 months was, on average, 577,6 kg and 18 months of age 444,2 kg. The results of researches proved that there is a tendency of more significant bodyfat of cattle that were fed for longer time with the aim to achieve their significant body weight. When trimming sides of beef obtained from steers of group 1, output of muscular tissue made up 76,56%, and the peers of group 2 – 80,39%. It is established that the meat yield of the highest and first grade in half carcasses which is obtained from young cattle to high weight standards. Thus, for a limited number of cattle we have the ability to improve the base raw material for the meat industry. It is established that due to the significant reduction in the cattle population, for a moderate level of feeding, appropriate non-castrated calves of Ukrainian red dairy breed fattened to high weight standards.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/2258
Appears in Collections:Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2017. - Вип. 1 (93).
Статті (Факультет ТВППТСБ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
n93v1r2017petrovа.pdf4,03 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.