Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/5652
Назва: | Світовий ринок продуктів тваринного походження та напрями посилення позицій України на ньому |
Інші назви: | Livestock Products World Market and Directions for Strengthening of Ukraine’s Positions on it |
Автори: | Патика, Н. І. Пріб, К. А. Patyka, Nataliia Prib, Kateryna |
Ключові слова: | напрями світовий ринок тваринницької продукції експорт конкурентоспроможність позиції сільське господарство України directions livestock products world market export competitiveness positions Ukraine’s agriculture |
Дата публікації: | 2019 |
Видавництво: | Миколаївський національний аграрний університет |
Бібліографічний опис: | Патика Н. І. Світовий ринок продуктів тваринного походження та напрями посилення позицій України на ньому / Н. І. Патика, К. А. Пріб // Modern Economics. - 2019. - Вип. 13. - С. 194-200. - DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V13(2019)-30. |
Короткий огляд (реферат): | У статті проведено оцінювання позицій України на світовому ринку тваринницьких продуктів
та обґрунтовано наукові засади щодо їх посилення у перспективі. За результатами проведеного аналізу динаміки
українського експорту продукції тваринного походження зроблено висновок, що спостерігається тенденція до
його зростання: у 2017 р. обсяги експорту перевищували у 1,5 раза аналогічний показник 2005 р., проте у загальній
структурі вітчизняного експорту тваринницька продукція займає лише 2,6%, що в понад 8 разів менше частки
рослинницької продукції. Оцінено, що питома вага України на світовому ринку продуктів тваринного походження
є низькою та по основних його сегментах не перевищує 0,1–1,0%. Причинами такої ситуації визначені: низька
концентрація виробництва; використання застарілих технологій вирощування тварин, що стримує збільшення
продуктивності та спричинює порівняно високу собівартість виробництва продукції ; незадовільний рівень
логістики українських продуктів на світовому ринку; високі ризики епізоотій тощо. Визначено основні напрями
посилення українських позицій на світовому ринку тваринницької продукції, а саме: розвиток і стимулювання
приватної підприємницької ініціативи виробників тваринницької продукції; запровадження механізмів державної
підтримки конкурентоспроможності продуктів тваринного походження на внутрішньому і зовнішньому ринках ;
розвиток логістичної інфраструктури української тваринницької продукції; запровадження світових стандартів
якості; розширення зон вільної торгівлі; укладення міжнародних договорів між Україною та іншими державами з
метою сприяння міжнародній торгівлі тощо. The share of livestock products in the Ukraine’s export flows is insignificant due to the relatively low competitiveness and weakness of Ukrainian producers in world markets. Therefore, the livestock development and the exports growth of livestock products are an important strategic task of the Ukraine’s economic policy. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/5652 |
Розташовується у зібраннях: | Modern Economics. - 2019. - Вип. 13 |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
patyka.pdf | 428,13 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.