Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/6101
Title: Активність ферментів крові лактуючих корів за різних показників об’ємно-вагового коефіцієнта та числа лактацій
Other Titles: Activity of blood enzymes of lactating cows with different indicators of volume and weight coefficient and number of lactations
Authors: Бакланова, Л. В.
Baklanova, L.
Keywords: ферменти крові
корова
лактація
об’ємно-ваговий коефіцієнт
активність ферментів крові
enzymes of blood
cow
lactation
volume-weight coefficient
activity of blood
Issue Date: 2019
Publisher: Миколаївський національний аграрний університет
Citation: Бакланова Л. В. Активність ферментів крові лактуючих корів за різних показників об’ємно-вагового коефіцієнта та числа лактацій / Л. В. Бакланова // Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2019. - Вип. 1 (101). - С. 84-89. - DOI: 10.31521/2313-092X/2019-1(101)-11.
Abstract: У статті висвітлено результати дослідження активності ферментів крові лактуючих корів української червоної молочної породи у період 2-4-ї лактацій залежно від показників об’ємно-вагового коефіцієнта і числа лактацій. Встановлено, що корови з більш високими показниками об’ємно -вагового коефіцієнта мали найвищий показник ферменту аспартатамінотрансферази. З підви щенням показника об’ємно-вагового коефіцієнта до 0,573 у корів четвертої лактації зростає активність усіх досліджуваних ферментів (АСТ, АЛТ, ГГТ, ЛДТ) з найбільшим підвищенням ЛДТ (на 64,1%) і найменшим АЛТ – на 3,7%.
The article deals with the activity of blood enzymes of lactating cows of the Ukrainian red dairy breed in the period of 2-4 lactations, depending on the indicators of volume-weight coefficient and the number of lactations. It was established that сows with a higher volume-weight ratio also had the highest rate of the enzyme aspartate aminotransferase. With an increase in the volume-weight ratio to 0.573 in cows of the fourth lactation, the activity of all the studied enzymes (AST, ALT, GGT, LDT) with the highest indicator (64.1%) of the enzyme LDT and the lowest (3.7%) in ALT enzyme increases.
URI: http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/6101
Appears in Collections:Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2019. - Вип. 1 (101)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
12baklanova.pdf1,33 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.