Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/6101
Title: | Активність ферментів крові лактуючих корів за різних показників об’ємно-вагового коефіцієнта та числа лактацій |
Other Titles: | Activity of blood enzymes of lactating cows with different indicators of volume and weight coefficient and number of lactations |
Authors: | Бакланова, Л. В. Baklanova, L. |
Keywords: | ферменти крові корова лактація об’ємно-ваговий коефіцієнт активність ферментів крові enzymes of blood cow lactation volume-weight coefficient activity of blood |
Issue Date: | 2019 |
Publisher: | Миколаївський національний аграрний університет |
Citation: | Бакланова Л. В. Активність ферментів крові лактуючих корів за різних показників об’ємно-вагового коефіцієнта та числа лактацій / Л. В. Бакланова // Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2019. - Вип. 1 (101). - С. 84-89. - DOI: 10.31521/2313-092X/2019-1(101)-11. |
Abstract: | У статті висвітлено результати дослідження активності ферментів крові лактуючих корів
української червоної молочної породи у період 2-4-ї лактацій залежно від показників об’ємно-вагового
коефіцієнта і числа лактацій. Встановлено, що корови з більш високими показниками об’ємно -вагового
коефіцієнта мали найвищий показник ферменту аспартатамінотрансферази. З підви щенням
показника об’ємно-вагового коефіцієнта до 0,573 у корів четвертої лактації зростає активність усіх
досліджуваних ферментів (АСТ, АЛТ, ГГТ, ЛДТ) з найбільшим підвищенням ЛДТ (на 64,1%) і найменшим
АЛТ – на 3,7%. The article deals with the activity of blood enzymes of lactating cows of the Ukrainian red dairy breed in the period of 2-4 lactations, depending on the indicators of volume-weight coefficient and the number of lactations. It was established that сows with a higher volume-weight ratio also had the highest rate of the enzyme aspartate aminotransferase. With an increase in the volume-weight ratio to 0.573 in cows of the fourth lactation, the activity of all the studied enzymes (AST, ALT, GGT, LDT) with the highest indicator (64.1%) of the enzyme LDT and the lowest (3.7%) in ALT enzyme increases. |
URI: | http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/6101 |
Appears in Collections: | Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2019. - Вип. 1 (101) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
12baklanova.pdf | 1,33 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.