Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/7966
Назва: Оцінювання рівня конкурентоспроможності сільського господарства регіонів України
Інші назви: Assessment of the Ukraine’s agriculture competitiveness by regions
Автори: Патика, Н. І.
Patyka, N.
Ключові слова: конкурентоспроможність
критерії конкурентоспроможності
інтегральний індекс конкурентоспроможності
сільське господарство
регіони України
напрями державної політики
competitiveness
competitiveness indicators
integrated competitiveness index
agriculture
regions of Ukraine
state policy
Дата публікації: 2020
Бібліографічний опис: Патика Н. І. Оцінювання рівня конкурентоспроможності сільського господарства регіонів України // Вісник аграрної науки Причорномор'я. 2020. Вип. 2 (106). С. 15-24. DOI: 10.31521/2313-092X/2020-2(106)-2.
Короткий огляд (реферат): У статті обґрунтовано методичні підходи щодо оцінювання конкурентоспроможності сільського господарства України в регіональному аспекті. Розроблено алгоритм та інструментарій оцінювання. Розраховано інтегральний індекс конкурентоспроможності сільського господарства України за регіонами за період 2015–2017 рр. Обґрунтовано, що його позитивну динаміку визначали зростання валової доданої вартості, обсягів капітальних інвестицій, продуктивності праці. Стримуючими чинниками виявилися зростання витрат на виробництво сільськогосподарської продукції, суттєве зниження рентабельності операційної діяльності. Ідентифіковано особливості конкурентоспроможності вітчизняного сільського господарства через визначення економічних, інституційних, соціальних проблем та проблем міжнародної конкурентоспроможності. Окреслено напрями підвищення рівня конкурентоспроможності на державному, регіональному та виробничому рівнях управління.
In the article methodological approaches to assessing the competitiveness of Ukraine's agriculture in the regional aspect have been substantiated. In particular, an algorithm and the instrument for assessing competitiveness have been developed. The integrated competitiveness index of Ukraine’s agriculture by region for the period between 2015 and 2017 was calculated. It was proved that the industry’s positive dynamics was determined by the growth of gross value added, volumes of capital investments, labor productivity. Downward factors for the Ukraine’s agriculture were the increase in agricultural production costs, unprofitability in the industry. The peculiarities of the competitiveness of the Ukraine’s agriculture through the identification of economic, institutional, social and international competitiveness problems were identified. The directions of enhancing competitiveness at the state, regional and industrial levels of management were determined.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/7966
Розташовується у зібраннях:Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2020. - Вип. 2 (106)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
n106v2r2020patyka.pdf630,57 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.