Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/7975
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЛюта, Ірина Миколаївна-
dc.contributor.authorЩербак, Оксана Василівна-
dc.contributor.authorКовтун, Світлана Іванівна-
dc.contributor.authorМетлицька, Олена Іванівна-
dc.contributor.authorТроцький, Петро Анатолійович-
dc.contributor.authorЛизогуб, Оксана Юріївна-
dc.contributor.authorLyuta, Iryna-
dc.contributor.authorShcherbak, Oksana-
dc.contributor.authorKovtun, Svitlana-
dc.contributor.authorMetlitska, Elena-
dc.contributor.authorTrotskiy, Petr-
dc.contributor.authorLyzohub, Oksana-
dc.date.accessioned2020-11-10T11:51:05Z-
dc.date.available2020-11-10T11:51:05Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationОцінка життєздатності сперматозоїдів кнурів за різних режимів розморожування / О. В. Щербак, С. І. Ковтун, О. І. Метлицька, П. А. Троцький, І. М. Люта, О. Ю. Лизогуб // Фактори експериментальної еволюції організмів : зб. наук. пр. / НААН України. Київ : Логос, 2020. Т. 27. С. 287-292. DOI: https://doi.org/10.7124/FEEO.v27.1341.uk_UA
dc.identifier.urihttp://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/7975-
dc.description.abstractМета. Оцінити активність кріоконсервованих еякульованих сперматозоїдів кнурів за різних режимів розморожування для оптимізації біотехнологічних підходів під час відтворення свиней на основі генетичного матеріалу Банку генетичних ресурсів тварин Інституту розведення і генетики тварин імені М. В. Зубця НААН. Методи. Кріоконсервовані еякульовані сперматозоїди кнурів розморожували за трьома режимами. Для оцінки життєздатності сперматозоїдів застосовували біотехнологічні, кріобіологічні, морфологічні методи. Результати. Визначено індивідуальну особливість якості сперми досліджуваних кнурів, що впливає на її придатність до кріоконсервації, та якісні показники після розморожування. Встановлено, що у розрідженій спермі кнурів (активність сперматозоїдів у середньому 86,7 %) після її центрифугування та трьохгодинної еквілібрації за температури +4°С, активність сперматозоїдів знизилася в середньому на 25,0 %. З метою підвищення якості кріоконсервованих сперматозоїдів проводили їх розморожування за різних режимів. Найвищим показником активності характеризувалися розморожені сперматозоїди кнура №225 миргородської породи (на рівні 25,0 %) за температури розморожування +70°С із терморезистентністю та термостресстійкістю еякуляту на рівні 70,0 % та 60,0 % відповідно. Висновки. Встановлено відмінності якості сперми кнурів на породному та індивідуальному рівні, що впливають на її придатність до кріоконсервації.uk_UA
dc.description.abstractAim. To evaluate the activity of cryopreserved boar ejaculated spermatozoa under different thawing protocols to optimize biotechnological approaches in pig reproduction based on the genetic material of the Institute of Animal Breeding and Genetics nd. a. M.V. Zubets of National Academy of Agrarian Science of Ukraine. Methods. Cryopreserved ejaculated boars' sperm was thawed in three different ways. Biotechnological, cryobiological and morphological methods were used to assess the viability of the sperm. Results. We noted the individual feature of semen quality of the studied boars, which affects its suitability for cryopreservation and quality indicators after thawing. It was found that in liquefied boar sperm (sperm activity on average is 86.7%) after its centrifugation and three-hour equilibration at + 4 °C sperm activity decreased by an average of 25.0%. In order to improve the quality of cryopreserved sperm, it was thawed under different conditions. The highest activity of spermatozoa in thawed sperm of boar № 225 of Myrhorod pig was at the level of 25.0% at the thawing temperature + 70 °C, and the thermal resistance and heat resistance were 70.0% and 60.0%, respectively. Conclusions. During this study was noted that there are peculiarities of boar semen at breed and individual level, which influence its ability to tolerate cryopreservation.-
dc.language.isootheruk_UA
dc.subjectсперматозоїдиuk_UA
dc.subjectкультивування in vitrouk_UA
dc.subjectкріобанкuk_UA
dc.subjectкріоконсерваціяuk_UA
dc.subjectкнуриuk_UA
dc.subjectspermuk_UA
dc.subjectin vitro cultivationuk_UA
dc.subjectcryobankuk_UA
dc.subjectcryopreservationuk_UA
dc.subjectboarsuk_UA
dc.titleОцінка життєздатності сперматозоїдів кнурів за різних режимів розморожуванняuk_UA
dc.title.alternativeEvaluation of the viability of boar spermatozoa for different modes of thawinguk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Статті (Факультет ТВППТСБ)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ОЦ_НКА ЖИТТЄЗДАТНОСТ_ СПЕРМАТОЗОЇД_В КНУР_В.pdf369,56 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.