Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/7975
Title: Оцінка життєздатності сперматозоїдів кнурів за різних режимів розморожування
Other Titles: Evaluation of the viability of boar spermatozoa for different modes of thawing
Authors: Люта, Ірина Миколаївна
Щербак, Оксана Василівна
Ковтун, Світлана Іванівна
Метлицька, Олена Іванівна
Троцький, Петро Анатолійович
Лизогуб, Оксана Юріївна
Lyuta, Iryna
Shcherbak, Oksana
Kovtun, Svitlana
Metlitska, Elena
Trotskiy, Petr
Lyzohub, Oksana
Keywords: сперматозоїди
культивування in vitro
кріобанк
кріоконсервація
кнури
sperm
in vitro cultivation
cryobank
cryopreservation
boars
Issue Date: 2020
Citation: Оцінка життєздатності сперматозоїдів кнурів за різних режимів розморожування / О. В. Щербак, С. І. Ковтун, О. І. Метлицька, П. А. Троцький, І. М. Люта, О. Ю. Лизогуб // Фактори експериментальної еволюції організмів : зб. наук. пр. / НААН України. Київ : Логос, 2020. Т. 27. С. 287-292. DOI: https://doi.org/10.7124/FEEO.v27.1341.
Abstract: Мета. Оцінити активність кріоконсервованих еякульованих сперматозоїдів кнурів за різних режимів розморожування для оптимізації біотехнологічних підходів під час відтворення свиней на основі генетичного матеріалу Банку генетичних ресурсів тварин Інституту розведення і генетики тварин імені М. В. Зубця НААН. Методи. Кріоконсервовані еякульовані сперматозоїди кнурів розморожували за трьома режимами. Для оцінки життєздатності сперматозоїдів застосовували біотехнологічні, кріобіологічні, морфологічні методи. Результати. Визначено індивідуальну особливість якості сперми досліджуваних кнурів, що впливає на її придатність до кріоконсервації, та якісні показники після розморожування. Встановлено, що у розрідженій спермі кнурів (активність сперматозоїдів у середньому 86,7 %) після її центрифугування та трьохгодинної еквілібрації за температури +4°С, активність сперматозоїдів знизилася в середньому на 25,0 %. З метою підвищення якості кріоконсервованих сперматозоїдів проводили їх розморожування за різних режимів. Найвищим показником активності характеризувалися розморожені сперматозоїди кнура №225 миргородської породи (на рівні 25,0 %) за температури розморожування +70°С із терморезистентністю та термостресстійкістю еякуляту на рівні 70,0 % та 60,0 % відповідно. Висновки. Встановлено відмінності якості сперми кнурів на породному та індивідуальному рівні, що впливають на її придатність до кріоконсервації.
Aim. To evaluate the activity of cryopreserved boar ejaculated spermatozoa under different thawing protocols to optimize biotechnological approaches in pig reproduction based on the genetic material of the Institute of Animal Breeding and Genetics nd. a. M.V. Zubets of National Academy of Agrarian Science of Ukraine. Methods. Cryopreserved ejaculated boars' sperm was thawed in three different ways. Biotechnological, cryobiological and morphological methods were used to assess the viability of the sperm. Results. We noted the individual feature of semen quality of the studied boars, which affects its suitability for cryopreservation and quality indicators after thawing. It was found that in liquefied boar sperm (sperm activity on average is 86.7%) after its centrifugation and three-hour equilibration at + 4 °C sperm activity decreased by an average of 25.0%. In order to improve the quality of cryopreserved sperm, it was thawed under different conditions. The highest activity of spermatozoa in thawed sperm of boar № 225 of Myrhorod pig was at the level of 25.0% at the thawing temperature + 70 °C, and the thermal resistance and heat resistance were 70.0% and 60.0%, respectively. Conclusions. During this study was noted that there are peculiarities of boar semen at breed and individual level, which influence its ability to tolerate cryopreservation.
URI: http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/7975
Appears in Collections:Статті (Факультет ТВППТСБ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ОЦ_НКА ЖИТТЄЗДАТНОСТ_ СПЕРМАТОЗОЇД_В КНУР_В.pdf369,56 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.