Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/8272
Title: Оцінка високопродуктивних корів за селекційно-генетичними параметрами
Other Titles: Evaluation of highly productive cows by selection and genetic parameters
Authors: Підпала, Тетяна Василівна
Pidpala, Tatiana
Маташнюк, Ю. С.
Matashnyuk, Yu.
Keywords: Holstein breed
highly productive cows
milk productivity
trait
variability
correlation
recurrence
голштинська порода
високопродуктивні корови
молочна продуктивність
ознака
мінливість
кореляція
повторюваність
Issue Date: 2020
Citation: Підпала Т. В., Маташнюк Ю. С. Оцінка високопродуктивних корів за селекційно-генетичними параметрами // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. Серія: Сільськогосподарські науки. 2020. Т. 22, № 93. С. 22-28.
Abstract: Under the conditions of intensive technologies used in production of livestock products, the main selection feature that characterizes the economic feasibility of dairy farming and breeding value of animals is milk productivity. One of the factors that affects, not only the economy of production, but also the improvement of herds and breeds of cattle, is the use of highly productive cows. Therefore, the aim of our research was to assess the level of development of productive traits in Holstein cows under the conditions of intensive milk production technology, according to selection and genetic parameters. To conduct the study, a group of 1089 first-born cows was formed with the help of the Dairy Comp program and Microsoft Excel. The material for the research was the milk productivity of Holstein cows during the first three lactations. The level of development of selection traits in animals was determined by selection and genetic parameters. It was found that from the sample n = 1089 to the group of highly productive animals (“>10560”) were included 266 cows, and low-productive animals (“<8706”) – 249 first-borns. They had an average milk yield for the first lactation, 11439 kg of milk with a fat content of 3.96 % and 7737 kg of milk and 3.95 %, respectively. There is a difference in milk yield, milk fat and protein between the groups of cows “>10614” and “<8706”, but there is a general tendency towards changes in productivity with age. Based on the data of milk recurrence and the amount of milk fat of high-yielding cows (group “>10614”), it was found that higher values of the coefficient are characteristic of lactations I–III (rw= 0.105; rw= 0.135). As a result of comparative analysis it was found that low-yielding animals (group “<8706”) were characterized by higher recurrence rates for I–II and I–III lactation (rw = 0.345;rw = 0.316;rw = 0.320 and rw = 0.664;rw = 0.646;rw = 0.651, respectively). Higher rates of recurrence of traits of milk productivity are the characteristic of low-yielding cows (group “<8706”), i.e. they had more consistency of traits during different lactations and animals with a high level of productivity did not differ in age constancy. At a high level of milk yield in cows of group “>10614” appeared a negative correlation of low and medium level (r = -0.423). It was also found a negative correlation of low and medium level between milk yield and protein content in milk (r = -0.007… -0.332). At lower milk yields, there is no negative correlation between milk yield and fat content in milk. Thus, the existence of a negative correlation between milk yield and fat content in milk at a high level of animal productivity, and between milk yield and protein content in milk at both high and low levels of cow productivity was proved.
В умовах інтенсивних технологій виробництва продукції скотарства основною селекційною ознакою, що характеризує економічну доцільність розведення молочної худоби і племінну цінність тварин, є молочна продуктивність. Один із факторів, що впливає не лише на економіку виробництва, а й на удосконалення стад і порід великої рогатої худоби – використання високопродуктивних корів. Тому метою наших досліджень було оцінити за селекційно-генетичними параметрами рівень розвитку продуктивних ознак у корів голштинської породи в умовах інтенсивної технології виробництва молока. Для проведення дослідження було сформовано за допомогою програми Dairy Comp та Microsoft Excel групу з корів-первісток у кількості 1089 голів. Матеріалом для дослідження були дані молочної продуктивності корів голштинської породи за перші три лактації. Рівень розвитку селекційних ознак у тварин визначали за селекційно-генетичними параметрами. Встановлено, що із вибіркової сукупності n = 1089 до групи високопродуктивних тварин (“>10560”) ввійшло 266 корів, а до низькопродуктивних (“<8706”) – 249 первісток. Вони мали середній надій за першу лактацію 11439 кг молока з вмістом жиру 3,96 % і 7737 кг молока та 3,95 % відповідно. Різниця за величиною надою, кількістю молочного жиру і білка між групами корів “>10614” і “<8706” існує, проте спостерігається загальна тенденція щодо зміни продуктивності з віком тварин. На підставі даних повторюваності надою і кількості молочного жиру високопродуктивних корів (група “>10614”) встановили, що більші значення коефіцієнта характерні для лактацій І–ІІІ (rw = 0,105; rw = 0,135). У результаті порівняльного аналізу встановлено, що низькопродуктивні тварин (група “<8706”) характеризувалися вищими коефіцієнтами повторюваності за І–ІІ і ІІ–ІІІ лактації (rw = 0,345; rw = 0,316; rw = 0,320 і rw = 0,664; rw = 0,646; rw = 0,651 відповідно). Вищі показники повторюваності ознак молочної продуктивності характерні для низькопродуктивних корів (група “<8706”), тобто вони мали більшу постійність ознак за різні лактації, а тварини з високим рівнем продуктивності не відрізнялися віковою постійністю. За високого рівня надою у корів групи “>10614” появилася від’ємна кореляція низького і середнього ступеня (r = -0,423). Також виявлено від’ємну кореляцію низького і середнього ступеня між надоєм і вмістом білка в молоці (r = -0,007… -0,332). За меншого рівня надою від’ємна кореляція між надоєм і вмістом жиру в молоці не проявляється. Таким чином, доведено існування від’ємної кореляції між надоєм і вмістом жиру в молоці за високого рівня продуктивності тварин, а між надоєм та вмістом білка в молоці як за високого, так і низького рівня продуктивності корів
URI: http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/8272
Appears in Collections:Статті (Факультет ТВППТСБ)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
document.pdf476,93 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.