Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/8957
Title: | Вплив водних екстактів рослин роду Allium на мікофлору насіння та розвиток проростків пшениці озимої |
Other Titles: | The influence of aqueous extracts of Allium genus plants on the mycoflora of seeds and the development of winter wheat seedlings |
Authors: | Рожкова, Т. О. Rozhkovа, T. O. |
Keywords: | мікофлора насіння пшениця озима водні екстракти Allium sativum Allium cepa відсоток інгібування seed mycoflora winter wheat aqueous extracts Allium sativum Allium cepa percentage inhibition |
Issue Date: | 2020 |
Citation: | Рожкова Т. О. Вплив водних екстактів рослин роду Allium на мікофлору насіння та розвиток проростків пшениці озимої // Вісник аграрної науки Причорномор'я. 2020. Вип. 3(107). С. 53-61. |
Abstract: | The effect of aqueous extracts of A. sativum and A. cepa on the mycoflora of winter wheat grown in the NorthEastern Ukraine during 2017–2019 was investigated. The treatment of seeds with the extracts led to changes in the
fungal complex: the decrease in the number of some fungi provoked an increase in others or the appearance of new
ones. The most effective was the use of A. sativum. The study of the effects of aqueous extracts on the mycelial growth Досліджено вплив водних екстрактів A. sativum та A. cepa на мікофлору насіння пшениці озимої, вирощеної в умовах Північного Сходу України впродовж 2017-2019 рр. Обробка насіння екстрактами призвела до змін у грибному комплексі: зменшення кількості одних грибів спровокувало збільшення інших чи появу нових. Найефективнішим було застосування A. sativum. Вивчення впливу водних екстрактів на ріст колоній грибів мікофлори мало різні результати: від його відсутності до 100%-го інгібування. |
URI: | http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/8957 |
Appears in Collections: | Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2020. - Вип. 3 (107) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
n107v3r2020rozhkovа.pdf | 652,59 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.