Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/9201
Title: Енергетична оцінка технології вирощування сорго в умовах Півдня Миколаївської області
Other Titles: Energy evaluation of sorghum growing technology in the South of Mykolaiv region
Authors: Федорчук, Михайло Іванович
Fedorchuk, Mikhail
Коваленко, Олег Анатолійович
Kovalenko, Oleg
Гавриш, Валерій Іванович
Havrysh, Valeriy
Чернова, Анастасія Валеріївна
Chernova, Anastasiya
Грубань, Василь Анатолійович
Hruban', Vasyl'
Keywords: енергетичний еквівалент
коефіцієнт енергетичної ефективності
енергетичні витрати
сорго зернове сорго цукрове
біопаливо
енергетична ефективність
coefficient
energy costs
grain sorghum
sweet sorghum
biofuel
energy efficiency
Issue Date: 2020
Citation: Федорчук М. І., Коваленко О. А., Гавриш В. І., Чернова А. В., Грубань В. А. Енергетична оцінка технології вирощування сорго в умовах Півдня Миколаївської області // Вісник аграрної науки Причорномор'я. 2020. Вип 4 (108). С. 37-46. DOI: 10.31521/2313-092X/2020-4(108)-05.
Abstract: В умовах посушливого клімату Миколаївської області і коливань температури по роках важливим напрямком підвищення продуктивності ріллі є вирощування посухостійких культур і вдосконалення технологічних прийомів, спрямованих на створення високопродуктивних агроценозів. Культурою, що здатна протистояти високим температурним режимам і тривалим посухам, є сорго: для створення 1 кг сухої речовини воно витрачає води майже в 1,5 рази менше, ніж кукурудза і в 2 рази менше, ніж зернові культури. Цінність його обумовлена також універсальністю використання, здатністю давати стабільні врожаї, можливістю вирощування на малопродуктивних ґрунтах. У статті висвітлено результати дослідження енергетичної ефективності вирощування цукрового та зернового сорго в умовах кліматичних змін.
In the conditions of a high drought of climate of the Nikolaev area and fluctuations of temperature on years the important direction of increase of productivity of arable land is cultivation of drought-resistant cultures and improvement of the technological receptions directed on creation of highly productive agrocenoses. Sorghum is a crop that can withstand high temperatures and prolonged droughts: to consume one kg of dry matter, it consumes almost 1.5 times less water than corn and 2 times less than cereals. Its value is also due to the versatility of use, the ability to give stable yields, the possibility of growing on unproductive soils. This article evaluates the energy efficiency of growing sugar and grain sorghum in the context of climate change.
URI: http://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/9201
Appears in Collections:Вісник аграрної науки Причорномор'я. - 2020. - Вип. 4 (108)
Статті (Факультет агротехнологій)
Статті (Інженерно-енергетичний факультет)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
n108v4r2020fedorchuk.pdf685,53 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.