Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/17042
Title: Преміювання та депреміювання працівників м’ясопереробних підприємств в системі координат бухгалтерського обліку
Other Titles: Premiums and Depreciations for Processors of Meat Processing Enterprises in the Coordinate System of the Accounting Department
Authors: Лугова, Ольга Іванівна
Lugova, Olga
Петрова, Олена Іванівна
Petrova, Olena
Бохонок, А. А.
Bokhonok, Anna
Keywords: stimulation
labor productivity
motivation
staff
meat processing enterprise
bonus
de-bonus
accounting
стимулювання
продуктивність праці
мотивація
персонал
м’ясопереробне підприємство
преміювання
депреміювання
облік
Issue Date: 2023
Citation: Лугова О. І., Петрова О. І., Бохонок А. А. Преміювання та депреміювання працівників м’ясопереробних підприємств в системі координат бухгалтерського обліку. Modern Economics. 2023. № 42(2023). С. 78-84. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V42(2023)-11.
Luhova O., Petrova O., Bokhonok A. (2023). Premiums and Depreciations for Processors of Meat Processing Enterprises in the Coordinate System of the Accounting Department. Modern Economics, 42(2023), 78-84. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V42(2023)-11.
Abstract: Визначено, що м’ясопереробні підприємства зацікавлені не тільки у максимізації своїх прибутків, а й у стабільній та стійкій діяльності, яка може бути забезпечена через ефективну систему стимулювання продуктивності праці. Встановлено, що від повноти, достовірності і своєчасності надходження облікової інформації про діючу систему винагороди персоналу значною мірою залежить кінцевий результат діяльності всього м’ясопереробного підприємства. Досліджено облік і контроль стимулювання продуктивності праці персоналу м’ясопереробних підприємств, що є важливим елементом системи бухгалтерського обліку, який дозволяє визначити рівень мотивації людського капіталу, нарахування та сплати податків, продуктивність праці, конкурентоздатність виробленої продукції.
Meat processing enterprises aim to maximize profits while maintaining stable and sustainable activity. This can be achieved through an effective system of stimulating labor productivity. The completeness, reliability, and timeliness of accounting information about the current personnel remuneration system significantly impact the final result of the entire enterprise. The study examined the accounting and control of labor productivity stimulation for personnel in meat processing enterprises, which is a crucial component of the accounting system. Purpose. The purpose of the study was to analyze the mechanism of employee bonuses and deductions in meat processing enterprises from economic and accounting perspectives. Results. In the conditions of modern challenges, in order to increase the effectiveness and productivity of the activities of meat processing enterprises, it is necessary to constantly improve approaches to the motivation of their personnel. That is, an increase in labor productivity will not occur if the issues related to financial incentives are not resolved, which includes rewarding employees as one of the key methods of motivation. Conclusions. The economic freedom of meat processing enterprises in the formation of the labor motivation system not only ensures the growth of its productivity, but also deters unjustified labor migration. The accounting policy of the meat processing enterprise for financial and tax purposes must clearly state the grounds for incentive, compensation, guarantee and other payments to employees, indicating the sources of payments. It is also necessary to strictly observe the current accounting mechanism for accrual and payment of incentive payments and withholding from the income of employees the amounts that are the result of depreciation.
URI: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/handle/123456789/17042
Appears in Collections:Modern Economics. - 2023. - Вип. 42
Статті (Обліково-фінансовий факультет)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
luhova.pdf252,83 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.